İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye Büyükelçiliği, soykırım filmini yayından çıkarmamızı istedi’

İsveç’te yayın yapan TV4 televizyonu yaptığı açıklamada, Türkiye Büyükelçiliği’nin ‘soykırım filmini yayından çıkarmamızı istedi’ dedi. İsveç’te yayın yapan TV4 televizyonu, Türkiye Büyükelçiliği’nin Osmanlı döneminde Ermeni, Süryani ve diğer etnik azınlıklara yönelik soykırımın anlatıldığı belgeselin yayından çıkarılması için talepte bulunduğunu söyledi.

Sputnik’in haberine göre; TV4 televizyonu, dün akşam ‘Seyfo 1915 — Süryani Soykırımı’ adlı bir belgesel film yayınladı.
TV4 Program direktörü Viveka Hansson, kanalın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Türkiye Büyükelçiliği’nin kanalları üzerinde baskı kurmaya çalıştığını ve filmi yayınlama kararının gözden geçirilmesini istediğini belirtti.
Hansson, Büyükelçilik Basın Ataşesi Arif Gülen’den elektronik posta aldıklarını bildirerek, TV4’ün bu tür talepleri hiçbir zaman kabul etmediğini ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı girişimlerini protesto ettiklerini ifade etti.
TV4’ün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Gülen’in filmde ‘soykırım’ teriminin kullanılmasına karşı çıktığı ve “Ancak yetkili bir uluslararası mahkeme, bir olayın soykırım olup olmadığına karar verebilir” ifadesini kullandığı belirtildi.
‘HİSSETTİKLERİMİ SÖYLERİM’
Expressen gazetesine konuşan Arif Gülen ise, ifade özgürlüğüne ve TV4 kanalına tümüyle saygı duyduğunu ancak belgeselin yayından kaldırılmasına ilişkin talebini geri çekmeyi reddettiğini söyledi. Gülen, “Bunlar benim duygularım. Bu, onların kararı. Kararlarını değiştirip değiştirmeyeceklerini bilmiyorum. İsterlerse, filmi yayınlayabilirler. Ancak ben de hissettiklerimi söylerim” dedi.
‘NAZİK TON ALDATMASIN’
Gülen’in açıklamalarını değerlendiren Hansson, açıklamalardaki nazik tonun kamuoyunu aldatmaması gerektiğini söyleyerek, “Bu talebi İsveç’te bir televizyonun Türkiye Büyükelçiliği’nin kabul etmeyeceği bir düşünceyi yayınlamasını engelleme girişimi olarak görüyorum” diye konuştu.
Hansson ayrıca, TV4’e yönelik saldırının, İsveç’teki Türkiye kökenli eski Konut Bakanı Mehmet Kaplan hakkında eleştirel bir program yayınlayan SVT televizyonunu susturma girişiminden birkaç gün sonra yaşandığına dikkat çekti.
(Kaynak: Sputnik)

Yorumlar kapatıldı.