İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Aurora” İnsanlık Ödülünün ilk sahibi 30 bin çocuğun hayatını kurtaran Marguerite Barankitse oldu

Ermeni Soykırımı’nın anma günü 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenen “Aurora” İnsanlık Ödülünün  (Aurora Prize for Awakening Humanity) sahibi Burundi’den Marguerite Barankitse oldu. Aurora Ödülü olağanüstü zor koşullar altında insanlık için mücadele edenlere veriliyor. Barankitse ödülünü  Aurora Ödül Komitesi Başkanı, oyuncu George Clooney’den aldı. Ödülü aldıktan sonra konuşmada bulunan Barankitse şöyle konuştu: “Değerlerimiz insani değerlerdir. Şefkat, onur ve sevgin olduğunda seni hiç birşey korkutamaz, hiçbir şey durduramaz. Hiçbir ordu, hiçbir nefret, hiçbir infaz seni durduramaz” dedi.

Ödül sonrasında gazetecilerle görüşen Marguerite Barankitse, “Aurora” ödülünün dünyadaki zulmünü son vereceğinden emin olduğunu dile getirdi. Barankitse, Burundi sivil savaş sırasında binlerce kişinin hayatlarını kurtardığını, yetimlere ve mültecilere baktığını bildirdi.
Aurora Ödülü’nün kazananı Barankitse, 100 bin dolarlık ödülünü aldıktan sonra, kendisine ilham veren kurum ve kuruluşlara 1 milyon dolar bağışlanmasına ön ayak olacak. Barankitse, 1 milyon doların mülteci ve yetim çocukların rehabilitasyonuyla ilgili çalışan ve çocuk yoksulluğunu önlemeye çalışan “Fondation du Grand-Duc et de La Grande-Duchesse du Luxembourg” ve “Fondation Jean-François Peterbroeck”(JFP Foundation) kuruluşlarına dağıtılacağını belirtti.
Hatırlanacağı üzere Barankitse 1990’ları Burundi, Ruwanda ve Kongo’daki etnik temizlikleri yüzünden maruz kalan çocukları kurtarmak amacıyla “Barış evi”ni (Masion Shalom) kurmuştu. Barankitse’nin, Burundi’de patlayan iç savaştan bu yana yaklaşık 30 bin yetimin hayatını kurtardığı tahmin ediliyor. Barankitse ayrıca 2008 yılında bir hastanenin kurulmasına ön ayak oldu ve bu hastanede bugüne kadar 80 bin hasta tedavi oldu.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.