İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’dan Anadolu’ya Sürülen Ermeniler Haydarpaşa’da Anıldı

İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra Haydarpaşa’dan Anadolu’ya sürülen ve öldürülen, çoğu aydın, gazeteci, yazar, bilim insanı olan Ermeniler Haydarpaşa’da anıldı. Ermeni Soykırımı’nın 101. yıldönümü çerçevesinde İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un çağrısıyla Haydarpaşa’da anma etkinliği düzenlendi. Saat 13.30’da Kabataş’ta bir araya gelen grup, tekneyle Haydarpaşa’ya hareket etti.

Etkinliğe, İnsan Hakları Derneği yöneticileri, üyeleri ve bazı vatandaşlar ile Fransız senatör ve Ermeni Fransız Dostluk Grubu Başkanı Philippe Kaltenbach ile Avrupa Birliği parlamentosu milletvekili İngiliz Julie Ward, Avrupa Irkçılık Karşıtları Haraketi Başkanı Benjamin Abdan da katıldı.
Katılımcılar, Haydarpaşa’da kendilerini bekleyen grupla buluştu. Ellerinde gözaltına alınarak Haydarpaşa’dan Anadolu’ya sürgüne gönderilen ve öldürülen kişilerin fotoğraflarını taşıyan grup, hazırladığı basın metnini Türkçe, Ermenice ve İngilizce okudu.
Türkçe metni İnsan Hakları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Eren Keskin okudu.
Metinde özetle şu ifadelere yer verildi:
“101 yıl önce bugün, 24 Nisan 1915’te başlayan tutuklamalarla Ermeni toplumunun her kesiminden kişiler, ama özellikle düşünce önderleri, şairler, yazarlar, gazeteciler Sarayburnu’ndan gemiyle işte buraya, Haydarpaşa’ya getirildiler.
“Anadolu’nun içlerine, aslında ölüme götürüldüler. Çok az kişi kurtulabildi, çoğu katledildi. Soykırım süreci esas olarak bu tutuklamalarla başladı.”
“1915 öncesinde İstanbul Patrikhanesi’nin nüfus sayımına göre imparatorluğun Ermeni nüfusu yaklaşık 2 milyondu ve Ermeniler, kent, mahalle ve köy olmak üzere 2 bin 925 yerleşim yerinde yaşıyordu.
“Ermeni toplumunun bin 996 okulu, 173 bin erkek ve kız öğrencisi, 2 bin 538 kilise ve manastırı vardı. Böylesine canlı bir Ermeni toplumsal varlığına son verildi.” (EKN)
* Fotoğraf: Twitter / @OzgurDuygu

Yorumlar kapatıldı.