İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevag’ın ailesi adalet arıyor

Hrant Kasparyan
24 Nisan 2011’de kışlada öldürülen Sevag Balıkçı için yarın anma töreni düzenlenecek. Dava hakkında konuşan Balıkçı’nın ailesi, tanıkların tehditle ifadelerini değiştirdiklerini ve ortada bir nefret cinayeti olabileceğinin hiç dikkate alınmadığını belirtti. Aile, “Dava cezasızlıkla sonuçlanırsa üst mahkemeye başvuracağız” dedi

Batman’ın Kozluk İlçesi’nde zorunlu askerlik yaptığı sırada er Kıvanç Ağaoğlu’nun açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren er Sevag Balıkçı, öldürülüşünün beşinci yılında İstanbul Şişli Ermeni Mezarlığı’nda yarın törenle anılacak.
Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olan 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı’nın davasında sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun, “bilinçli taksirle bir kişiyi öldürmek” suçundan hapis cezasıyla yargılanması talep edilirken, Ağaoğlu davadaki savunmasında olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini öne sürmüş ve ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.
Sevag Balıkçı’nın 24 Nisan 2011’de kışlada öldürülmesinin ardından başlayan ve yaklaşık olarak beş yıldır süren dava sürecini değerlendiren Balıkçı ailesi, yargılamanın ağır aksak ilerlemesine rağmen adalet taleplerinin devam ettiğini vurguluyor.
Taraf’a konuşan Sevag Balıkçı’nın babası Garabed Balıkçı ve annesi Ani Balıkçı, davanın başından bu yana, daha soruşturma aşamasında bile çarpıklıklar yaşandığını ifade etti.
TANIKLARIN İFADESİ TEHDİTLE DEĞİŞTİRİLDİ
Olayın kaza olduğuna inanmadıklarını belirten Garabed Balıkçı, görgü tanıklarının bu yönde vermiş olduğu ifadelerin mahkeme tarafından kabul edilmediğine dikkat çekti. Tanıkların, yeniden ifadesine başvurulduğu süreçte tehdit edildiklerine dair beyanda bulunduklarını hatırlatan Balıkçı, olayın aydınlatılmasında kilit nokta olan tanıkların böylelikle ifadelerini değiştirmek zorunda bırakıldığını ve mahkemenin bu ifadeleri dikkate aldığını söyledi. Soruşturma aşamasındaki çarpıklıkların bununla sınırlı olmadığını kaydeden Balıkçı, “Tehdit edilen görgü tanığı er hapis cezası aldı, fakat tehdit eden kişinin cezası hâlâ infaz edilmedi” dedi.
YAŞAM HAKKI İHLALİ SIRADANLAŞTIRILIYOR
“Ortada bir nefret cinayeti ve ırkçılık olabileceği dikkate alınmalı, soruşturma aşaması buna göre titizlikle yürütülmeliydi” diyen Ani Balıkçı ise, yargılama sürecinin de sanki bir “adi vaka” gibi ağır aksak ilerlediğini söyledi. Dava duruşmalarının her seferinde aylar sonrasına ertelendiğini belirten Ani Balıkçı, “Duruşmalar bazen de sadece birkaç dakika sürebiliyor” dedi.
Sevag Balıkçı’nın öldürülmesine ilişkin olay yerinde yapılan keşif işleminin mevcut olduğu kamera görüntülerinin tutanak hâline getirilmesi hususunda Jandarma Başçavuş Oktay Özdemir’in bilirkişi olarak beyanının tespiti için Rize Asliye Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimata sekiz aydır cevap gelmediğini açıklayan Ani Balıkçı, davanın böylelikle uzun bir sürece yayılarak sıradanlaştırıldığını söyledi.
İnsan hayatı ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlal edilmesine ilişkin olarak yürütülen bir davanın, sıradan bir dosya gibi ele alınmaması gerektiğini ifade eden Ani Balıkçı, “Öyle ya da böyle davada karar aşamasına yaklaşıyoruz. Dava cezasızlıkla sonuçlanırsa üst mahkemeye başvuracağız. Adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Kararla birlikte elbette oğlum geri gelmeyecek. Fakat kışlada ölümler son bulsun, bir daha olası bir nefret cinayeti işlenmesin diye hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
24 NİSAN’DA TÖRENLE ANILACAK
Sevag Balıkçı, yarın saat 15:30’da İstanbul Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında yapılacak olan törenle anılacak. İnsan Hakları Derneği, Nor Zartonk gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin hazır bulunacağı törene, yarın İstanbul’da yapılacak olan 24 Nisan anması vesilesiyle Türkiye’ye gelen Fransa, Almanya ve Avrupa Parlamentosu’ndan milletvekilleri ile insan hakları gözlemcilerinin de katılması bekleniyor.
DAVADA TEMYİZ VE TANIK KARMAŞASI
Öte yandan Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam eden Sevag Balıkçı davasının son duruşması 6 Nisan’da görülürken, mahkeme heyeti evrak eksikliği gerekçesiyle duruşmayı yeniden 25 Mayıs’a erteledi.
Davada sanık Kıvanç Ağaoğlu, olayın “kasıtlı olmadığını” savunmakla birlikte, “bilinçli taksirle insan öldürmek” suçundan 4 yıl 5 ay hapis cezası aldı. Bu karar usul yönünden bozularak Askerî Yargıtay tarafından temyiz edildi ve Ağaoğlu serbest bırakıldı.
Davanın silbaştan ele alınacağı ve yeniden yargılama kararı verildiği açıklanırken, tanıkların ifadesine bir kez daha başvuruldu.
Olayın tanıklarından Halil Ekşi, ilk ifadesinde sanık Ağaoğlu’nun Sevag Balıkçı’yı nişan alarak silahını doğrulttuğunu ve ateş ettiğini söylemiş, fakat daha sonra ifadesini değiştirmişti. Değiştirdiği ifadesinde “tartışma ya da kavga olmadığını, olayın şakalaşmadan sonra meydana geldiğini” anlatmıştı.
Balıkçı ailesinin itirazı üzerine, Ekşi yeniden ifade vermiş ve baskı altında ifadesini değiştirdiğini söylemişti. Ekşi hakkında “yalan tanıklık” yapmak suçundan Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davada ayrıca Ekşi’yi tehdit eden Ağaoğlu ailesinin yakını Bülent Kaya da yargılandı.
Mahkeme, Halil Ekşi’yi “yalan tanıklık” yapmaktan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık Ağaoğlu’nun akrabası Bülent Kaya hakkında da “yalan tanıklığa azmettirme” suçundan hapis cezası verilmiş olsa da, ceza infaz edilmedi.

Yorumlar kapatıldı.