İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni tehcirinden kalan izler’ sergi oldu

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında tehcirin rotasında kalan izler sergi oldu. Yarın DEPO’da başlayacak olan sergiyi Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği üstlendi… Serginin tanıtım metni: Arta kalan, artık…Kulağa ve göze pek hoş gelmese de soykırımdan 100 yıl sonra Ermeni platosunda kalan son kırıntıları anlatmak için kullanabileceğimiz en doğru kelimeler. Sergi, bir asır sonra kendi topraklarında bir hayalet kültür haline getirilen Ermenilerden geriye kalan yapılar kadar geride kalanların psikolojisini, düşüncelerini, kaygılarını ve hatıralarını aktarmak için tehcir rotasında iki yıl boyunca toplam 27 şehirde yüzlerce kişi ile yapılan görüşmeleri içeriyor.

***
Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında tehcirin rotasında kalan izler sergi oldu. Yarın DEPO’da başlayacak olan sergiyi Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği üstlendi.
Serginin; proje koordinatörlüğü Aris Nalcı’ya, fotoğraf ve video belgelemesi Umut Vedat’a, grafik tasarımı Salih Gürkan Çakar’a, illüstrasyonları Zeynep Özatalay’a, müzik ve ses tasarımı ise Saro Usta’ya ait. Projenin destekçileri ise Açık Toplum Vakfı, Heinrich Böll Derneği Türkiye Temsilciliği, Calouste Gulbenkian Vakfı, Depo, Aziz Surp Tur.
Serginin tanıtım metni:
Arta kalan, artık…
Kulağa ve göze pek hoş gelmese de soykırımdan 100 yıl sonra Ermeni platosunda kalan son kırıntıları anlatmak için kullanabileceğimiz en doğru kelimeler.
Sergi, bir asır sonra kendi topraklarında bir hayalet kültür haline getirilen Ermenilerden geriye kalan yapılar kadar geride kalanların psikolojisini, düşüncelerini, kaygılarını ve hatıralarını aktarmak için tehcir rotasında iki yıl boyunca toplam 27 şehirde yüzlerce kişi ile yapılan görüşmeleri içeriyor.
Çalışma ekibi tehcir rotasını takip ederek gittiği şehirlerde Ermenilerin izlerini aradı. Define haritaları, efsaneler, Ermenilerden kalma evlerin antikacılara düşmüş işlemeli anahtarları, elde kalmış soyağacı haritaları da sergilenecek.
1915’ten bugüne kadar olanları, belleklerde yer eden son kırıntıları komşuların, ‘kurtarıcı’ların, faillerin ve gizlenenlerin hatıraları üzerinden anlatmaya çalışıyor.
Proje, kapsamında dijital haritalama, multimedya, gazetecilik, grafik çizimler kullanarak rotasında gidilen yerlerde kaydedilen veriler bir websitesinde topandı.
Aynı zamanda üretilen görseller, seyahatname şeklinde hazırlanacak bir yayında toplandı.

Yorumlar kapatıldı.