İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye-Ermenistan diyaloğu için ‘barış’ şarkısı yaptılar

Andaç Hongur- Ermenistan’ın önde gelen rock gruplarından The Beautified Project’in kurucusu Andre Simonian’ın girişimiyle hayata geçen ve kültür yoluyla Türkiye ile Ermenistan arasında köprü kurmayı amaçlayan “Melodilerin Uyumu” projesi kapsamında iki ülke müzisyenleri “Don’t Blame Me/Beni Suçlama” adlı barış temalı şarkı yaptı. Türkiye-Ermenistan diyaloğunu müzik aracılığıyla destekleyen, ABD’nin Erivan Büyükelçiliği sponsorluğunda gerçekleştirilen “Melodilerin Uyumu” projesi kapsamında Türkiye’den Sibil Pektorosoğlu, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Burak Malçok ve Mert Elmas ile Ermenistan’dan The Beautifed Project, 14 Aralık 2015’te Erivan’da, 22 Aralık 2015’te İstanbul’da sahne aldı.

Projenin devamında Andre Simonian’ın yazdığı barış şarkısı “Don’t Blame Me”yi, Baktagir, The Beautified Project müziğinin akustik rock unsurları ile klasik Türk müziği enstrümanlarını ve klasik Batı müziğini birleştirerek aranje etti. Baktagir, Tokcan, Malçok, Elmas ve The Beautified Project, dünya barışı için anlam taşıyan besteyi, kendi müzikal birikimlerini katarak yorumladı.
Barışı yaymayı amaçlayan “Don’t Blame Me”nin klibi de yayımlandı.
– “Müziğin yaratıcı gücüne ihtiyacımız var”
Sibil Pektorosoğlu, AA muhabirinin projeye ilişkin sorularını yanıtlarken, Andre Simonian tarafından hayata geçirilen”Melodilerin Uyumu” projesinin, Ermeni ve Türk müzisyenleri bir araya getirip müzik yoluyla uzlaşma ve barışı sağlamayı amaçladığını belirtti.
Proje kapsamında ilk konserin Erivan’da verildiğini hatırlatan Pektorosoğlu, şunları anlattı:
“Özellikle Erivan’daki konser bizim için çok önemli ve heyecan vericiydi. Çünkü Türkiye’de Ermeni sanatçıların gelip konser vermesi olağan bir şey ancak Türk sanatçıların Ermenistan’da konser vermesi o kadar da olağan bir şey değildi. Yanılmıyorsam ilk kez böyle bir şey oldu. Türkiye’den benim dışımda 4 müzisyen, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Burak Malçok ve Mert Elmas’la Erivan’a gittik. Konserde The Beautified Project’in şarkılarına Türk müzisyenler eşlik etti. Benim Ermenice şarkılarıma iki taraf katıldı. Konser, muhteşem bir atmosferde gerçekleşti. İzleyicilerin sevgisi, coşkusu bizlere geçti. İzleyiciler konser bitiminde gelip hepimizi tebrik etti. Çok memnun olduklarını, ama doyamadıklarını söyledi.”
Pektorosoğlu, İstanbul konserinin de başarılı geçtiğini, 700 kişilik salonun tamamının dolduğunu dile getirerek, konserlerde müzisyenlerin “Sanki yıllardır tanışıyor ve birlikte çalışıyor” gibi uyumlu olduğunu söyledi.
Sözü ve bestesi Simonian’a ait “Don’t Blame Me” şarkısında, akustik rock unsurlarıyla klasik Türk müziği ve klasik Batı müziğinin birleştiğini belirten Pektorosoğlu, “Doğu-Batı sentezini bu şarkıda görüyoruz. Gerçekten çok farklı bir ses ve şarkı oldu. Barışı yayan bu şarkının klibi bir gün içerisinde ortaya çıktı. Stüdyoda kayıt edildi, daha sonra klip çekimi yapıldı.” dedi.
Sibil Pektorosoğlu, projeyi anlatan bir belgeselin de gösterime gireceğine değinerek, “Melodilerin Uyumu projesinin bir marka haline gelmesini, müziğin sihirli ve evrensel gücü sayesinde politik sorunlar yaşayan başka ülkelerin sanatçılarını da bir araya getirmesini ve bu tarz projeler çoğalmasını umuyoruz. Çünkü bizim müziğin yaratıcı gücüne ihtiyacımız var. Umarız bu proje dünyayı gezer, sadece İstanbul ve Erivan’daki konserlerle kalmaz.” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.