İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arkadaş’ça bir “Kabare”

Haber: Elif Özgen / CNN TÜRK
Sahnede 13 genç insan. Hepsi hem bir arkadaş hem de bir tiyatro grubunun parçası. İsimleri de kendilerinden menkul: Inger Tiyatro Grubu. Inger Ermenice’de “arkadaş” demek. 13 arkadaş 11 yıl önce tiyatro aşkı etrafında buluştu ve 4 oyun sahneye koydu. 5. oyunları “Kabare”ye de henüz bir hafta önce bir gala ile “merhaba” dediler.

Ölü Ozanlar Derneği tiyatro sahnesinde
Haldun Taner’in öncülüğünde kurulan, Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın dahil olduğu ünlü Devekuşu Kabere’den 5, Otogargara’dan da 1 skeç var.
Oyun 13 Nisan’dan itibaren Ermeni Getronagan Lisesi’nde sahneye konulacak.
Oyunun yönetmeni Aras Nas hem Kabare’yi hem de Inger’i anlattı:
Öncelikle Inger Tiyatro Grubu’nu tanıyalım. Kimsiniz, kimin için sanat yaparsınız?
Inger Tiyatro Grubu 2005 yılında bir grup genç tarafından kuruldu. Bu yıla kadar 4 oyun sahneye koyduk, bu sene beşinci oyunumuz olan “Kabare”yi sahneye koyuyoruz. Grubumuz, tiyatroya olan sevgimizle her yıl üzerine bir şeyler katarak ilerliyor. Amatör tiyatro yaptığımız için çeşitli zorluklarla mücadele ederek ilerliyoruz. Grup olarak her yıl farklı projelere imza atmak en büyük hedefimiz ve biz hep farklı bir grup olmak isteyen gençleriz.
İnternet sitesi değil, tiyatro oyunu: E-mülteci.com
Sadece sahne üstünde değil sahne dışında da bunu başarmak istiyoruz. Bu seneki kadromuz 13 kişiden oluşuyor, yaş ortalamamız 25-26 ve hepimiz tiyatro ile hobi olarak ilgileniyoruz. Sanatı kendimiz ve izleyicimiz için yapıyoruz. Kişinin kendini geliştirmesi için en önemli dallardan biridir sanat, biz hem kendimizi geliştirmek adına hem ruhumuzu dinlendirmek adına hem arkadaşlık olgusunu daha sıkılaştırıp izleyicilerimize pozitif enerji ile bir eser sunmak için sanat dalını tercih ediyoruz.
Bugüne kadar oynadığınız oyunların ortak bir teması var mıydı? Yoksa her oyunda farklı bir konuya\toplumun farklı bir kesimine mi odaklanıyorsunuz?
Oynadığımız oyunların komedi olmasına özen gösteriyoruz ama bu bizim diğer türleri istemediğimizi göstermez. Biraz da toplumun isteğine göre hareket ediyoruz, aslında tiyatro ailesinden kardeşleri ayrıştırmak gibi oluyor bu biraz ama dediğim gibi izleyicilerin etki tepkisine göre hareket etmek zorunda kalıyoruz. Biz uzun yıllar sahnede kalmayı hedefleyen bir grubuz ve doğru zamanda diğer türlerle de sahnede olacağız.
Yeni oyununuz Kabere’den bahsedersek… Seyirciyi hangi konu etrafında dolaştırıyor? Oyun sonunda izleyicide hangi duyguyu uyandırmayı amaçlıyorsunuz?
Yeni oyunumuz “Kabare”, 6 farklı skeçten oluşuyor. İlk bölümde “Yasaklar” adı altında 3 skeç, ikinci bölümde ise “Hayatlar” adı altında 3 skeç oynuyoruz. 13-15 ve 19 Nisan’da sahneye koyuyoruz oyunu. Mayıs ayı için de ek gösterimler koyduk. İnsanlarımızın geçmişten günümüze hayatın çeşitli anlarında karşılarına çıkan olayları kendilerine izlettiriyoruz bunu da neşeli bir halde sunuyoruz. Sadece bu oyun da değil bizim bütün oyunlarımızda koyduğumuz kriter, izleyicilerimiz evlerine gittiklerinde “Inger” adını unutmasınlar, bu genç grup pozitif işler yapıyor desinler, diğer gruplarla aralarında fark var desinler ve bunu kendi özel hayatlarından çalarak el ele vererek yapmışlar desinler, biz her hamlemizi ince eleyip sık dokuyoruz ve bunun olumlu neticelerini de alıyoruz.
Inger Tiyatro Grubu’nun var olma sebebi ne diye sorsam? Türkiye’deki bir eksikliği doldurmak mı, yoksa kendi duygularınızı aktarma biçimi mi sadece?
Var olma sebebimiz kesinlikle bir eksikliği kapatmak değil, bir sürü tiyatro grubu var kimsenin emeğini hor görmem, benim için sahne üzerinde sergilenen her gösteri ayakta alkış ister. Bizim amacımız kendi duygularımızı kendi sanat ve tiyatro sevgimizi grup halinde yaşatmak, kendi seviyemizde yapabildiğimizce kendi kitlemize hayatın güzelliklerini yaşatmak, o konuda mesajlar vermek, sanatın her zaman destek görmesinin bir toplumun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olduğunu senede bir de olsa onlara hatırlatmak ve onların çılgınca alkışlarını almak bizim varoluş sebebimiz.

Yorumlar kapatıldı.