İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İslam İşbirliği Teşkilatı: Ermenistan’a yaptırımlar artırılmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi’nin sonuç bildirisinde, Ermenistan’ın ele geçirdiği Azerbaycan topraklarında sivillere saldırdığı, buna karşılık verme amacıyla İİT içerisinde, Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde bir Temas Grubu kurmaya karar verildiği ifade edildi. Konferansın sonuç bildirgesi maddelerinin detaylarında, Ermenistan’ın devam eden silah tedariki, işgal edilen bölgelerin demografik yapısı, kültürel mirası ve kutsal alanları dahil olmak üzere fiziki yapısını değiştirme amaçlı kanunsuz hareketleri hakkında ciddi endişelere sahip olunduğu belirtildi.

“İBADET EDEN İNSANLAR ÖLDÜRÜLDÜ”
Bu bağlamda, İslam Zirvesi Konferansı, üye ülkelerin ulusal mevzuatları dahil, etkili önlemler almak suretiyle, Dağlık Karabağ bölgesine yapılan silah sevkiyatının ve diğer kanunsuz eylemlerin durdurulması çağrısında bulunarak, “Ermenistan’ın ele geçirdiği topraklarda sivillere ve camilere saldırdığı, ibadet eden insanların öldürüldüğü, sosyal ve ekonomik yapının yok edildiği…” ifadesini kullandı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARI DÜZEYİNDE TEMAS GRUBU KURULACAK
Sonuç bildirgesinin 17. maddesinde ise Ermenistan’a karşı alınacak tedbirler şu şekilde sıralandı:
“Saldırgan tarafın İİT talep ve kararlarına riayet etmesi amacıyla, Ermenistan’a uygulanan siyasi, ekonomik ve başka mücbir yaptırımların daha da artırılması gerekmektedir. Konferans, Ermenistan Cumhuriyeti’nin Azerbaycan devletine saldırılarına karşı İİT içerisinde, Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde bir Temas Grubu kurmaya ve bu amaçla ilk toplantısını İstanbul Zirvesi sonucunda gerçekleştirmeye karar vermiştir.”
TÜRKİYE’YE ÖVGÜ
Sonuç bildirgesinde, 23-24 Şubat 2016’da İstanbul’da düzenlenen 6. Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’na ev sahipliği yapması, üye ülkeleri Somali’ye daha faal destek konusunda teşvik etmesi, ülkede insani çözümler, güvenlik, istikrar ve ekonomik toparlanma adına katkılarından dolayı Türkiye’den övgüyle söz edildi. 
Bildirgede, Türkiye’nin Bangsamoro’nın normalleşme sürecinde bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkılarından de takdirle bahsedildi.
Ayrıca, bölge ülkelerinin ve özellikle Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye’nin Suriyeli mültecileri misafirperverce ağırlamasının takdir edildiği dile getirildi.

Yorumlar kapatıldı.