İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Karabağ’da Rusya’dan Suriye rövanşı alıyor…

1992 yılından beri iki ülke arasında sorun olan Dağlık Karabağ alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Kürt Gazeteci Selahattin Soro, önemli değerlendirmelerde bulundu… Soro, çatışmanın büyüyebileceği uyarısında da bulunarak, “Türkiye’nin yapacağı Enverist bir yaklaşım Türk-Rus savaşını tetikleyebilir. Türkiye bu savaşa müdahil olursa Rusya’ya karşı savaşa girmiş olur” dedi. Soro, Türkiye’nin Karabağ meselesine müdahil olmasını da “Suriye zemininde Rusya’da inisiyatif kaybeden Türkiye burada (Karabağ’da) rövanş almak istiyor” tespitinde bulundu. Soro, Türk medyasında çıkan, “PKK Karabağ’a gerilla gönderdi” tarzındaki haberlerin de, fiziken mümkün olmadığını belirterek, “Bu tür propagandaların temel nedeni Türkiye’nin oraya yapacağı bir müdahaleyi meşrulaştırma girişimidir” dedi.

***
Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorunu üzerinden yaşanan çatışmalar devam ederken, Türkiye’nin Azerbaycan yanında açık bir şekilde yer aldığı çatışmaya ilişkin kimi ilginç bilgi ve detaylar ortaya çıkmaya başladı. 1992 yılından beri iki ülke arasında sorun olan Dağlık Karabağ alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Kürt Gazeteci Selahattin Soro, önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dengeler aşınıyor statüko parçalanıyor
Soro, yaşananları “Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar’da yüzyılın başında oluşan statükonun” aşınması olarak nitelendirirken, çok kültürlü yapısıyla bilinen aynı alanlarda “oluşan tekçi yönetimlerin” gelinen aşamada çatışma sebebi olduğunu dile getirdi. Özellikle bölge ülkelerinin pozisyonuna da dikkat çeken Soro, “Rusya açısından denge aşınması yaşanıyor. Gürcistan’da yaşandı. Rusya müdahalesi ile parçalandı. Yeni dengeler ortaya çıktı. Abhazya Osetya alanları ortaya çıktı. Ukrayna da Kırım alındı. Libya’da bir denge alanı vardı çatışma yaşandı. 21’inci yüz yılın sınırları aşındı. Tunus, Mısır’da dengeler aşındı. En son Suriye’de bunu gördük” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya ile Türkiye karşı karşıya…
Soro, aslında daha önce Karabağ’ın bağımsızlığı kabul edilmemiş olsa da oranın statüsü üzerine şimdiye kadar “zımni bir kabullenme” olduğuna işaret etti. Bütün sorun alanlarında çok ilginç bir şekilde Rusya ile Türkiye’nin karşı karşıya geldiğinin altını çizen Soro, Ukrayna, Gürcistan, Suriye örneklerini verdi. Suriye’de Rusya’nın yanında yer aldığı rejime karşı Türkiye’nin çete grupların yanında yer aldığını belirten Soro, “Şimdi Karabağ’da Türkiye Azerbaycan’ın yanında yer alıyor. Rusya’da Ermenistan’ın yanında” dedi.
Türkiye Azerbaycan’a müdahale ediyor
Yaşananları, “Bu hayırhah bir fotoğraf değil” sözleriyle değerlendiren Soro, özellikle Türkiye’nin son yıllarda “fay hatları” ile oynadığını belirterek, bunun Türkiye’ye nasıl bir fatura getireceğinin iyi hesaplanması gerektiğini söyledi. Azerbaycan’ın ağırlıklı olarak Şii bir nüfusa sahip olduğunu belirten Soro, ancak AKP’nin Azerbaycan’a müdahale ederek orayı Sunnileştirmeye çalıştığını ifade etti.
DAİŞ militanları Azerbaycan’a gönderildi
AKP’nin politikaları sonucu birçok Azeri gencin El Nusra ve DAİŞ çetelerine katıldığını belirten Soro, “Suriye’de Kürtlere karşı savaşan Azeri taburları var” dedi. Soro, edindiği kimi ilginç bilgileri de paylaşarak, “Doğrulatamadığım kimi bilgilere göre 150’e yakın DAİŞ militanı Türkiye üzerinden Azerbaycan’a geçirildi. Bunlar Ermenilerle savaşmak için gönderildi” dedi. Özellikle kimi “kafa kesme” olaylarının da o bölgede yaşanmasının bu iddiayı doğruladığını aktardı. Soro, Türkiye’nin Azerbaycan’a müdahale etmesinin nedenlerinden birinin de, Hazar Denizi’ndeki enerjinin Azerbaycan üzerinden pazarlanmak istemesi olduğunu söyledi.
Ermenistan’ın Ezidi Kürtleri, Azeriler’in de de Sunni Kürtleri cepheye sürdüğünü ifade eden Soro, Kürtlerin bu savaşa taraf alınmaması gerektiğini ifade etti.
Rus Türk savaşı çıkabilir
Soro, çatışmanın büyüyebileceği uyarısında da bulunarak, “Türkiye’nin yapacağı Enverist bir yaklaşım Türk-Rus savaşını tetikleyebilir. Türkiye bu savaşa müdahil olursa Rusya’ya karşı savaşa girmiş olur” dedi. Soro, Türkiye’nin Karabağ meselesine müdahil olmasını da “Suriye zemininde Rusya’da inisiyatif kaybeden Türkiye burada (Karabağ’da) rövanş almak istiyor” tespitinde bulundu.
Amerika da Rusya da özerklikten yana
Soro, Türk medyasında çıkan, “PKK Karabağ’a gerilla gönderdi” tarzındaki haberlerin de, fiziken mümkün olmadığını belirterek, “Bu tür propagandaların temel nedeni Türkiye’nin oraya yapacağı bir müdahaleyi meşrulaştırma girişimidir” dedi. Karabağ sorunun ne olacağına ilişkin öngörülerini de paylaşan Soro, “Amerika Karabağ’ın özerk bir bölge olmasını istedi. Rusya zaten bunu talep ediyor” dedi.
Kaynak: Özgür Gündem

Yorumlar kapatıldı.