İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan Ermenistan asker sayısı ve ordu gücü 2016

Azerbaycan ile Ermenistan arasında sular ısınıyor. Nüfus olarak Ermenistan’in 3 katı olan Azerbaycan’ın askeri gücü ne? Azerbaycan’ına sker sayısı ordu gücü ne? Ermenistan’ın asker sayısı ordu gücü ne? (Güçlere bakınca kimin saldırgan olduğu ve ateş kesi bozduğu daha kolay anlaşılıyor. HYETERT)

Azerbaycan’ın asker sayısı, ordu gücü, savaş malzemeleri ve savaş malzemelerinin sayısı nedir? Ermenistan’ın asker sayısı, ordu gücü, savaş malzemeleri ve savaş malzemelerinin sayısı nedir?  Azerbaycan ile Ermenistan arasında savaş mı çıkacak? İki ülke arasında  geçtiğimiz hafta sular ısındı. Ermenistan sivilleri katletti, Azerbaycan ordusu bu hareketin ardından Ermenistan’ın askeri karagahını vurdu ve çok sayıda Ermeni askeri öldürüldü.

Bölgede ateşkes ilan edildi fakat her an sular yeniden ısınabilir. Ermenistan ile Azerbaycan arasında savaş çıkması durumunda kim kazanır? Azerbaycan nüfusu Ermenistan nüfusunun üç katı…
Şubat 2015 ‘de yayınlanan ASKERİ DENGE 2015(THE MİLİTARY BALANCE 2015) dökümanına göre,Azerbaycan ve Ermenistan Ordularının mukayesesinden şu sonuçlara ulaşılabilir. Azerbaycan Ordusunun asker sayısı 67000 dir. Ermenistan Ordusu asker sayısı 42000 dir ve Azerbaycan Ordusundan %35 daha azdır. Seferde Azerbaycan’ın 300000 askeri ihtiyat görevinde kullanma kabiliyeti varken, Ermenistan 200000 kişiyi silah altına alabilecektir.
Her iki ülkeninde kullandığı silahlar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) orijinlidir. Azerbaycan’ın 320 Tankı, 470 Zırhlı Muharebe Aracı(ZMA), 127 Zırhlı Personel taşıyıcısına(ZPT) karşılık Ermenistan’ın 109 Tankı, 98 Zırhlı Aracı, 130 ZPT mevcuttur. Tank ve Zırhlı Araçlarının mukayesesinde Azerbaycan’ın üç misli daha fazla araca sahip olduğu görülmektedir.
Azerbaycan’ın muharip uçak sayısı 44,Ermenistan’ın ise 15 dir. Bu uçaklar Rusya yapısı MİG-25, SU-24 ve SU-25 modelleridir. Azerbaycan’ın yeni aldığı 4 adet İnsansız Hava Aracı(İHA) mevcuttur. Ermenistan yeni ve modern bir silaha sahip değildir.Her iki tarafında SSCB döneminden kalma Roet ve Füzelere sahiptir. Bunun yanında Azerbaycan 12 adet yeni modern roket almıştır.
Yukarıda yapılan incelemede Karabağ yönetiminin elinde olan askeri kuvvetler değerlendirmeye alınmamıştır.
Ülkelerin genel ve ekonomik durumuda Azerbaycan lehine çok güzel bir tablo çizmektedir.2014 Yılı verileri aşağıda görülmektedir.                                                                                                                                                                                                                                                                   
                                                                                                                   AZERBAYCAN                                                                      ERMENİSTAN
GSMH                                  77.9 MİLYAR DOLAR         11.1 MİLYAR DOLAR
KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR                  8.303 DOLAR                    3.373  DOLAR
BÜYÜME                                       % 54.5                                         %3.2
ENFLASYON                                  %2.8                                             %1.8
SAVUNMA HARCAMASI             3.5 MİLYAR DOLAR                               –
SAVUNMA BÜTCESİ                   2.11 MİLYAR DOLAR               470 MİLYON DOLAR
NUFÜS                                  9.686.210                        3.060.927
Verileri analiz ettiğimizde Azerycan’ın ekonomik ve insan gücünün daha büyük olduğu kesindir. Silah temin etmede ise şimdilik hiç bir engelle karşılaşmamaktadırlar. Şu ana kadar savunma amaçlı ana doktrinleri kaybedilen toprakları tamamen veya kısmen kurtarma aşamasına gelmiştir.
Ülkelerin güçleri mukayase edldiğinde Azerbaycan’ın daha büyük bir güce sahip olduğunu görüyoruz. Fakat neden Azerbaycan işgal altındaki topraklarını geri almak için bir harekat yapmıyor. Bu sorunun cevabını Azerbaycan yetkilileri farklı cevaplandırıyorlar. Savundukları düşünceleri şöyle sıralayabiliriz.Taarruz edecek Azerbaycan’ın Ermenistan ordusundan 3 misli daha kuvvetli olması gerekir.Bu düşünce askeri planlama kuralıdır. Şu anda Azerbayacan ordusu en az 3 misli daha kuvvetlidir. Fakat Dağlık Karabağ bölgesinde fazla zayiat verilebilir bahanesiyle operasyondan kaçınılmaktadır.Karabağ bölgesi küçük kafkas bölgesinde engebeli ve dağlık bir arazi yapısını içermektedir. Zırhlı birlik harekatına elverişli değildir. Azerbaycan’ın elindeki uçaklarla sağlıklı isabetli hava harekatı icra edilmesi zordur.
Azerbaycan’ın harekattan uzaklaştırn en büyük sebep Rusya’dır. Rusya’nın Ermenistan’da Üssü bulunmaktadır. Burada 3000 askeri, 74 tankı,18 MİG-29 Muharip uçağı ve S-300 roketleri mevcuttur. Rusya yakın zamanda Ermenistan’a 800 milyon dolarlık silah bağışlamıştır. Bu gücü Rusya Azerbaycan’a karşı kullanabilir. Ermenistan KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ (KGAÖ) üyesidir. Rusya Federasyonu, Kazakistan , Kırgızistan,tacikistan,Beyaz Rusya ve Ermenistan’tan tarafından kurulan hükümetlerarası askeri ittifaktır. Bu ülkelerden herhangi birisine karşı gerçekleştirilen bir saldırı, tüm üye ülkelere gerçekleştirilmiş gibi karşılanır. Ermenistan’ın hava savunması Rusya Federasyonu tarafından sağlanmaktadır.
Rusya sebebi nedeniyle belki büyük bir harekattan kaçınmak doğru olabilir. Fakat Fuzuli ve Ağdam bölgesinde operasyonlar icra ederek topraklarını parça parça olsada geri almak gayreti içerisinde olmalıdır.

  

Yorumlar kapatıldı.