İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Panama Belgeleri’nde Aliyev dosyası

Azerbaycan Vergi Bakanı Fazıl Mammadov 2003 yılında Ata Holding’i kurdu. Ata Holding’e kısa bir süre içerisinde Aliyev Ailesi de hissedar olarak katıldı. Ata Holding, petrolden, iletişime kadar pek çok alanda Azerbaycan’da işler yaptı. 2014 yılına gelindiğinde şirketin varlıkları 490 milyon dolar seviyesinde. Belgelerde Mammadov’un adı sıklıkla geçiyor. 2003 yılında Ata Holding’i kurduktan sonra Mammadov Panama’da FM Management isimli bir şirket kurdu. Mammadov kısa bir süre sonra yine aynı ülkede UF Universe adlı bir dernek kurdu. Bu dernekte hisseler şöyle dağıtıldı: Aliyev’in 6 yaşındaki oğluna miras bırakılmak üzere yüzde 20 hisse, Aliyev’in kızları Leyla ve Arzu’ya yüzde 15’er hisse ve Mammadov’un oğluna yüzde 30’luk hisse.

***
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Birliği’nin yayımladığı Panama Belgeleri’ne göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ailesi adına vergi cennetlerinde pek çok paravan şirket bulunuyor. 
Hürriyet gazetesi ICIJ’nin yayımladığı Aliyev belgelerine değindi. İşte  bu belgelerde öne çıkanlar:
Azerbaycan Vergi Bakanı Fazıl Mammadov 2003 yılında Ata Holding’i kurdu. Ata Holding’e kısa bir süre içerisinde Aliyev Ailesi de hissedar olarak katıldı. Ata Holding, petrolden, iletişime kadar pek çok alanda Azerbaycan’da işler yaptı. 2014 yılına gelindiğinde şirketin varlıkları 490 milyon dolar seviyesinde.
Belgelerde Mammadov’un adı sıklıkla geçiyor. 2003 yılında Ata Holding’i kurduktan sonra Mammadov Panama’da FM Management isimli bir şirket kurdu. Mammadov kısa bir süre sonra yine aynı ülkede UF Universe adlı bir dernek kurdu. Bu dernekte hisseler şöyle dağıtıldı: Aliyev’in 6 yaşındaki oğluna miras bırakılmak üzere yüzde 20 hisse, Aliyev’in kızları Leyla ve Arzu’ya yüzde 15’er hisse ve Mammadov’un oğluna yüzde 30’luk hisse.
Panama’da kurulan bu şirketler ve derneklerin tam olarak hangi işlerle ilgilendikleri bilinmiyor. UF Universe isimli vakıf 2007 yılında Mammadov’un isteği üzerine kapatıldı. 2014 yılında 9 bin dolarlık işlemler karşılığında yeniden açıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aliyev’in sözcüsü, “Kızlar yetişkin ve iş yapmaya hakları var” açıklamasında bulundu.
Leyla ve Arzu daha önceden de paravan şirketlerle anılmışlardı. Panama Belgeleri kayıtlarına göre iki kız kardeş Virgin Adaları’nda bulunan Kingsview ve Exalation isimli iki şirketin sahibi. Exalation Ocak 2015’te kuruldu ve firma adına sadece 1 milyon dolarlık mülk bulunuyor.
Öte yandan Aliyev’in büyük ablası Sevil’in de Virgin Adaları’nda bir şirketi bulunuyor. Firmanın ismi Seaton Emlak. Şirketin faaliyet alanı isminde yazsa da tam  olarak belli değil. Seliv Aliyeva’nın mesleği kayıtlarda bestekar olarak geçiyor. Adresi ise Batı Londra’da gözüküyor. Oturduğu mahalledeki evlerin ortalama değerinin 9 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.
Panama Belgeleri’nde yer alan başka bir unsur ise 2006 yılında Azerbaycan’da yaşanan maden yolsuzluğu. Belgelerde yer alan bilgilere göre Azerbaycan 2006 yılında ülkenin batısındaki madenleri özelleştirmeye karar veriyor ve bu iş dört şirketten oluşan bir konsorsiyuma devrediliyor.
Konsorsiyum dört özel şirketten oluşuyor. Bunlardan birisi Global International. Global International’ın Panama’ya kayıtlı olduğu ifade ediliyor. Şirketin yönetiminde ise Aliyev’in kızları ve İsviçreli bir avukat var.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.