İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Onu o toprakta bırakıp gitmeyiz’

Pınar Tarcan
Askeri görevini yaparken öldürülen Ermeni kökenli Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı, Ermenistan’a yerleştikleri haberlerini yalanladı: “Biz vatan olarak burayı biliyoruz. Oğlumu o toprakta bırakıp hiçbir yere gitmeyiz.”

Batman’ın Kozluk ilçesinde askerlik görevini yaparken beş yıl önce ‘Ermeni Soykırımı’ Anma Günü olan 24 Nisan’da er Kıvanç Ağaoğlu’nun açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Ermeni kökenli Sevag Şahin Balıkçı’nın Ermenistan’a yerleştiği öne sürülen ailesiyle konuştuk. Anne Ani Balıkçı, Ermenistan’a gittikleri yönündeki haberlere üzüldüklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Biz vatan olarak burayı biliyoruz. Soyumuz Ermenistan geçiyor, evet orada soydaşlarımız var. Ama gitmemiz mümkün değil oğlumuz burada. Onu o toprakta bırakıp hiçbir yere gidemeyiz. Gezme, seyahat etme özgürlüğümüz var tabii ki. Kaldı ki sanığın ki bile kısıtlanmadı bizimki niye kısıtlansın.”
‘5 yıldır geziyor’
Önümüzdeki Pazartesi günü görülecek yeni duruşmayla ilgili konuşan anne Balıkçı,  “Hâlâ kaza olarak geçiyor, ama biz biliyoruz ki Sevag’ın öldürülüşü bir kaza değil. ‘olası kasta’ çeviremedik. Aldığı ceza 4 yıl 5 ay. Ama o da 5 yıldır hala geziyor. Bu kadar mı ucuzdu benim oğlumun canı. Tekrar Yargıtay’a gidecek dava. Güçlü olmaya çalışıyorum ama bazen böyle çöküyorum” dedi ve ekledi: “Askerler bana ölüm haberini getirdiği gün 24 Nisan bugün dediler ne 24 Nisan’ı dedim ben. Çocuklarımızı biz hiç böyle şeylerle büyütmedik. Bu dava böyle devam ederse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız. İnanın bu bile o kadar utandırıyor ki. Kendi ülkende çözemediğin bir şeyi bir başka ülkeye şikayet etmek. Evde karı koca kavga ediyorsunuz. Gidip komşuya ‘siz aramızı yapın’ gibi…”
‘Vururum seni tombulum’ diyormuş
“Benim endişem çatışmalardı. Ben bir yaz ruh gibi gezdim. Öğrendik ki artık orada çatışma olmuyormuş. Tekrar yerleştirilmiş, biraz rahatlamıştım. Telefonla konuşuyorduk ‘iyiyim, rahatım’, diyordu. Onu vuran Kıvanç Ağaoğlu, ‘Ermenistan’la bir savaş çıksa ilk seni vururuz. Vururum seni tombulum’ diyormuş. Hala kazağıyla yatıyorum. Bir söz var ya, ‘Koca yanından gider, evlat canından.”

Yorumlar kapatıldı.