İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Romanya Ermenilerini ziyaret

Bükreş – CHP İstanbul Milletvekili, Romanya’da Ermeni cemaatini ziyaret etti. Romanya Ermenileri, Doğan’a Türkiye ve Türkiye’deki cemaatle daha yakın ilişki kurmak istediklerini söylediler. TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyeleriyle birlikte Romanya’da bulunan Doğan, buradaki Ermeni cemaatinin temsilcileriyle de bir araya geldi. Doğan ilk olarak araçnortaranı ziyaret ederek burada Datev Sırpazan ve senatör Varujan Vosganian ile görüştü.

Görüşmede Datev Sırpazan, Romanya’da yaklaşın bin 700 Ermeni yaşadığı bilgisini verdi. Ermeni olmasına karşın nüfus sayımında kendisini Rumen olarak tanıtan Ermenilerle birlikte gerçek nüfusun 5 bin olduğunu belirten Datev Sırpazan, 100 yıldır bu cemaatin Romanya’da varlığını sürdürdüğünü söyledi.
YAKIN İLİŞKİ KURMAK İSTİYORUZ
Aynı zamanda sivil cemaat lideri de olan senatör Varujan Vosganian da Romanya devletinin kültürel faaliyetlerde kullanmak üzere her yıl kendilerine 1 milyon avro para verdiğini belirtti. Müze ve kütüphane kurdukları bilgisini veren Vosganian, cumartesi ve pazarları Ermenice kursu düzenlediklerini kaydetti.
Cemaat temsilcileri Türkiye ve Türkiye’deki Ermeniler ile daha yakın ilişki içinde olmak istediklerini de belirttiler.
Doğan, Ermeni milletvekili Varujan Pambuccian ile de Romanya Parlamentosu’nda görüştü. Pambuccian, ailesinin aslen Adanalı olduğunu ve 1915’te Romanya’ya göç ettiklerini belirtti. Adana’yı çok merak ettiğini ve görmek istediğini söyleyen Pambuccian’ı Doğan, Türkiye’ye davet etti.

KUTU KUTU YÜZYILLARDIR BURADALAR
Romanya, buradaki Ermenilerin anayurdu durumunda. Buradaki Ermenilerin varlığına ilk olarak 967 yılında Moldovya’daki Roman Prensliği’nin Cetatea’daki bir yazıtında rastlanılıyor. Bugünkü Romanya topraklarında yüzyıllardır yaşayan Ermenilerin hemen her şehirde bir kiliseleri bulunuyor.
Romanya aynı zamanda 1915’te Anadolu’dan kaçan Ermenilere de kucak açan bir ülke. Buraya gelen çok sayıda aile kısa sürede vatandaşlık alarak burada yaşamıştır. Nüfusun önemli bir kısmı zamanla Arjantin ve Los Angeles gibi yerlere gitmişlerdir.
Buradaki Ermeniler diğer azınlıklara örnek oluşturabilecek bir bürokratik ve sosyal yapıya sahip. Ermenilerin 1919’da kurdukları Romanya Ermenileri Birliği halen faaliyetlerine devam ediyor ve Parlamento’da kendilerini temsil edebiliyorlar.
Ermenilerin 1924 yılından beri yayın hayatına devam eden Ararat isminde bir gazeteleri de bulunuyor.
KUTU KUTU
18 AZINLIK GRUBU VAR

Romanya’da resmi olarak 18 ayrı azınlık grubu var. Azınlıkların milletvekili çıkarabilmesi için pozitif düzenlemeler bulunuyor. Azınlıklar bölgesel olarak yüzde 5’i geçtiklerinde Parlamentoya milletvekili gönderebiliyorlar. Azınlıkların Romanya Parlamentosunda bir grubu var. Grubun başkanlığını da Senatör Varujan Vosganian yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.