İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa Haç Yolu ayinini yönetti

Papa Franciscus: “Akdeniz ve Ege doyumsuz mezarlığa dönüştü. Bu, bizim uyuşturulmuş, duyarsız vicdanımızın görüntüsü” Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Roma’da yönettiği “Haç Yolu (Via Crucis)” ayininde, batan sığınmacı tekneleri nedeniyle Akdeniz ve Ege Denizi’nin doyumsuz mezarlığa dönüştüğünü belirterek, ‘Bu, bizim uyuşturulmuş, duyarsız vicdanımızın görüntüsü” dedi. Papa Franciscus, Paskalya Bayramı öncesi, Hazreti İsa’nın çarmıha gerilerek Kudüs’teki Golgotha Kayası’nda ölümünün anıldığı Kutsal Cuma gününde, Roma’nın tarihi amfitiyatrosu Kolezyum’un önünde İsa Mesih’in ölümünü temsil eden “Haç Yolu” ayinini yönetti.



Romalı askerlerce tutuklanan Hazreti İsa’nın, Yahudi yargıçlar tarafından ölüm cezasına çarptırılmasından başlayıp, çarmıha gerilmesi ve ölümüne giden çileli yolculuğu anlatan ve 14 aşamadan oluşan törende, Hazreti İsa’nın taşıdığı haçın bir temsilini, bu yılki törende Orta Afrika CumhuriyetiSuriyeRusya, Bosna-Hersek, Paraguay ve Çin‘den gelen inananlar taşıdı.



Papa, törendeki konuşmasında, çileli ölümüne atfen, İsa’nın haçını bugün başı kesilerek, diri diri yakılarak öldürülen Hristiyan kardeşlerinde gördüklerini kaydetti. Papa, İsa’nın haçını bugün, evini, yerini yurdunu savaş ve çatışmadan ötürü bırakmak durumunda kalan pek çok kadın, çocuk ve kişide gördüklerini aktararak, “Akdeniz ve Ege Denizi doyumsuz mezarlığa dönüştü. Bu bizim uyuşturulmuş, duyarsız vicdanımızın görüntüsü” ifadesini kullandı. Savaşların en çok kazananı olarak gördüğü ve masumların kanını almakla suçladığı silah tüccarlarına da çok sert çıkan ruhani lider, “Onlar, çocuklarına her gün kana bulanmış ekmek yediriyorlar” diye konuştu.



Papa Franciscus’un, Katolik Kilisesi’ndeki çocuk istismarına değinmesi de dikkati çekti. Papa 16. Benediktus’un ardından 11 yıl sonra “Kutsal Cuma” etkinliğinde ilk kez bu istismara atıfta bulunan Papa Franciscus, tacize maruz kalan çocukların onuruna saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.



Papa, konuşmasının sonunda ayine katılanları takdis etti.



Roma’nın tarihi simgelerinden birinin önünde yapılan ayini, farklı milletlerden binlerce kişi takip ederken, Avrupa’da son dönem yaşanan terör olayları nedeniyle bu yılki katılımın önceki yıllara göre düşük olduğu gözlendi. Etkinlik öncesi Kolezyum ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri gözlenirken, ayine katılanlar üç ayrı sıkı aramadan geçirilerek alana alındı.



Bu arada, Papa Franciscus, Kutsal Cuma etkinliklerinin gündüz gerçekleştirilen bölümünde Aziz Petrus Bazilikası’nın içindeki sunağa yüz üstü yatarak ibadetini gerçekleştirdi.




http://beyazgazete.com/haber/2016/3/26/papa-hac-yolu-ayinini-yonetti-3190747.html

Yorumlar kapatıldı.