İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımı’nın inkarını yasaklayan tasarı Nisan’da yine Fransa gündeminde

Fransa Ermenileri Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Başkanı Murad Papazyan, önümüzdeki Nisan ayında Fransa’da Ermeni Soykırımı’nın inkarını yasaklayan yeni bir tasarının gündeme getirileceğini bildirdi. Papazyan, yeni yasa tasarısının da başarısız kalmaması hedefiyle tasarının sadece çok ciddi çalışmalar ve kapsamlı araştırmalardan sonra Senato’ya sunulması gerektiğini vurguladı. Fransa Ermenileri Örgütleri Koordinasyon Konseyi’nin yıllık geleneksel yemeğinde hazır bulunan  Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu hedef için AİHM eski başkanı Jean-Paul Costa’yı görevlendirdiğini dile getirerek, “Güçlü ve reddedilmeyecek bir yasa çalışması için Costa’yı görevlendirdim” dedi.

AİHM’ne taşınan İsviçre – Doğu Perinçek davasına Fransa olarak müdahil olduklarını hatırlatan Hollande, “Maalesef oradan bizi memnun edecek bir sonuç çıkmadı. Ama devam etmeliyiz. Hukuk etrafında hareket etmeliyiz. Anayasa, uluslararası hukuk çerçevesinde bu mücadeleyi sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“Eğer yine böyle bir yasa hazırlanır ve Anayasa Konseyi ve AİHM tarafından reddedilirse bu Fransa ve Ermeniler’in mücadelesi açısından korkunç bir başarısızlık olur. İnkarcılığın büyük başarısı olur” diyen Hollande, Jean-Paul Costa’nın, Fransa’nın en büyük hukukçularından olduğuna dikkat çekti.
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başkanlığı yapmış. Bu konuyu ondan daha iyi bilecek birisi yok. Kendisinden güçlü ve reddedilemeyecek bir yasa hazırlamasını istedim. Çok kısa süre içinde bir çalışma yürütecek ve bana hiçbir yasal engelin oluşmayacağı bir öneri sunacak” dedi.
Bu adımın, yaklaşan seçimlerle hiç alakalı olmadığının altını çizen Hollande, Fransa’nın her zaman  Türkiye ve Ermenistan’ın diyalogu için yanlarında olacağını ifade etti.
Hatırlanacağı üzere, Fransa Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan ve Aralık 2015’te Milli Meclise sunulan yasa tasarısı 20’nci yüzyıldaki soykırımlar ve insanlığa kaşı işlenen suçları” inkar edenlerin cezalandırılmasını talep ediyordu. Boyer, bu tasarının sadece Ermeni Soykırımını değil, geçen asrın tüm soykırımlarını konu aldığını vurgulayarak, bugün Irak ve Suriye’de Hristiyanları katledenlerin, geçmişte cezasız kalan bu soykırımlardan cesaret aldıklarının dile getirmişti.
Daha önce ise, 29 Şubat 2012 tarihinde Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni Soykırımı’nın  inkarını suç sayan yasayı Anayasa aykırılık gerekçesiyle iptal etmişti.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.