İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Su Günü’nde Kaygılar Artıyor

Faiza Almasry
BM, 22 Mart gününü Dünya Su Günü olarak kutluyor ve bu günde temiz içme suyuna erişimle ilgili sorunlara dikkat çekiliyor. Temiz içme suyu, hastalıkları önlemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için hayati önem taşıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında 663 milyon insan, yani bir başka deyişle her on kişiden biri, temiz içme suyuna erişimden yoksun.

Su arıtma cihazlarının maliyetinin çok yüksek olması, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çok sayıda insanın temiz suya erişimini kısıtlıyor. Ancak bilim, bu büyük soruna çözüm yolları arıyor. Nano yani mikroskobik ölçülerde zar süzgeçler geliştiren uzmanlar, içme suyundaki kirli maddeleri çok daha hızlı ve ucuz bir şekilde filtrelemeyi amaçlıyor. Filtrelerin birkaç yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Baoxia Mi’nin amacı, kusursuz su fitresi geliştirmek. Çin’de büyüyen uzman, temiz içme suyunun değerini küçük yaşta anlamış.
Berkeley’deki California Üniversitesi’nde görev yapan çevre mühendisi Baoxia Mi, hem daha az enerji tüketen, hem de daha etkili su filtresi zarı üzerinde çalışıyor. Zar süzgeç, insan saçından 100 bin kat daha ince olan grafin tabakalarından oluşuyor.
Baoxia Mi,  “Zar süzgeci grafit kullanarak ürettik. Grafit, kurşunkalemlerde kullanılan ucuz ve kolay bulunan bir madde. Grafin oksitten grafit elde etmek için uyguladığımız işlem ise oldukça basit” diyor.
Nano boyuttaki zar süzgeçler, hem musluktan akan suyu hem de arıtma tesislerindeki atık suları temizleyebiliyor.
Zar süzgeçler, su moleküllerinin geçtiği labirentlere benziyor. Su, zar tabakalarından geçerek temizleniyor. Her zar tabakası, farklı bir tür kirli maddeyi süzüyor.
Mi, “Farklı molekülleri temizlemenin en etkili yolu, zar tabakaları arasındaki boşluğu ayarlamak” şeklinde konuşuyor.
Uzmanlar, dünyada herkesin temiz içme suyuna ucuza erişebileceği su arıtma sistemini bir an önce üretmek için canla başla çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.