İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

15 Mart İngiltere basın özeti

Independent’ın iç sayfalarındaki haberin başlığı, “Türkiye içindeki düşmanla yüzleşiyor” Laura Pitel imzalı haberde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun saldırıdan kadın bir PKK’lıyı sorumlu tuttuğu, Türkiye’nin ise önemli bir sorunla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.… Times gazetesinde ise PKK lideri ve KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile Kuzey Irak’aki Kandil Dağları’nda yapılmış bir mülakat var. Gazetenin muhabiri Anthony Loyd’a konuşan Bayık, artık temel hedeflerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) çöküşü olduğunu söylemiş… Daily Telegraph’ın iç sayfalarındaki haberin başlığı, “Türkiye, otobüs durağındaki terör saldırısı sonrası Irak’ta Kürtleri bombalıyor”. Guardian’daki haberin başlığı da benzer: “Türk jetleri, Ankara’daki saldırıya misilleme olarak Kürtlerin Irak’taki depolarını hedef alıyor.”

***
İngiliz gazeteleri önceki gün başkent Ankara’nın kalbi Kızılay’da düzenlenen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili haber ve değerlendirmelere bugün de geniş yer veriyor.
Independent’ın iç sayfalarındaki haberin başlığı, “Türkiye içindeki düşmanla yüzleşiyor”.
Laura Pitel imzalı haberde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun saldırıdan kadın bir PKK’lıyı sorumlu tuttuğu, Türkiye’nin ise önemli bir sorunla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Independent bu sorunu, “modern ve hoşgörülü bir toplumun daima saldırılara açık olacağı” şeklinde özetlemiş.
Gazete Türkiye’nin yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeliyi ağırladığını, PKK ile barış sürecinin de çöktüğünü hatırlatmış okurlarına.
Independent, Türk hüklümetinin saldırının sorumlusu ile ilgili olarak ise çabuk tavır belirlediği kanısında.
Gazete Ankara’da geçen ay düzenlenen saldırı ile ilgili olarak önce Kuzey Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin askeri kanadı Halk Koruma Birlikleri’nin (YPG) suçlandığını, daha sonra ise saldırının PKK bağlantılı Kürdistan Özgürlük Şahinleri’nin (TAK) işi olduğunun açıklandığına dikkat çekiyor.
Independent’a konuşan New York’taki St Lawrence Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı Howard Eissenstat’a göre ise saldırının sorumlusu, “çok büyük bir ihtimalle” PKK’dan ayrılan küçük bir grup.
Independent’ın Nusaybin izlenimleri
Gazetenin yine iç sayfalarında, Independent muhabiri Christopher Allen’in Mardin’in Nusaybin ilçesinden izlenimleri de yer alıyor.
Christopher Allen, Nusaybin’i, “savaşın artık yaşam şekli olduğu bir yer” olarak nitelendirmiş.
Yaklaşık 100 bin nufuslu Nusaybin’de Pazar günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Independent muhabirine göre, Nusaybin’in büyük bölümü, bazı çevrelere göre PKK’nın şehir yapılanması olan YPS’nin (Sivil Savunma Birlikleri) kontrolünde.
Gazeteye konuşan ve adı Xebat olarak açıklanan 22 yaşındaki bir YPS’li şunları söylemiş:
“Türk ordusu Cizre’de sivilleri diri diri yaktı. Burada, bu hareketin parçası olmamın, insanlar için savaşmamın nedenlerinden biri de bu.
Bayık: Hedefimiz, Erdoğan’ın ve AKP’nin çöküşü
Times gazetesinde ise PKK lideri ve KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile Kuzey Irak’aki Kandil Dağları’nda yapılmış bir mülakat var.
Gazetenin muhabiri Anthony Loyd’a konuşan Bayık, artık temel hedeflerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) çöküşü olduğunu söylemiş.
TIKLAYIN: ‘ERDOĞAN’I VE AKP’Yİ DEVİRMEK İSTİYORUZ’
Times’ın dünya haberleri sayfasındaki bir diğer haberde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki son saldırı sonrası Kürtlerin kalesi olarak nitelendirdiği bazı bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulanması ve hava saldırıları düzenlenmesi emri verdiği belirtiliyor.
Türk yetkililerin gazetecilere, saldırganın 1992 Kars doğumlu ve 2013’ten bu yana PKK üyesi olduğunu söyledikleri bilgisi de yer alıyor.
‘Türkiye, Irak’ta Kürtleri bombalıyor’
Daily Telegraph’ın iç sayfalarındaki haberin başlığı, “Türkiye, otobüs durağındaki terör saldırısı sonrası Irak’ta Kürtleri bombalıyor”.
Guardian’daki haberin başlığı da benzer:
“Türk jetleri, Ankara’daki saldırıya misilleme olarak Kürtlerin Irak’taki depolarını hedef alıyor.”
Haberde ayrıca saldırı ile ilgili olarak Şanlıurfa’da 4 kişinin gözaltına alındığı ve Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık 20 bin polis ve askerin katılımıyla geniş çaplı bir operasyon başlatıldığı bilgisi de yer alıyor.
Financial Times gazetesi ise Ankara’daki son saldırı ile ilgili değerlendirmesinde Türkiye’nin birçok cephede düşmanlarla karşı karşıya olduğunu, ülkede güvenliğe yönelik tehditlerin hızla arttığını yazmış.
TIKLAYIN: ‘TÜRKİYE’DE SAVAŞ DAĞLARDAN ŞEHİRLERE İNİYOR’
‘Türkiye acılı günlerde bile bir araya gelemiyor’
Financial Times’ta bugünkü yorum sayfasına katkıda bulunanlardan biri de yazar Elif Şafak.
Elif Şafak’ın yazısının başlığı, “Türkler kendilerini topraklarında yabancı gibi hissediyor”.
Bugünlerin Türk halkı için “yürek parçalıyıcı” günler olduğunu kaydeden Şafak, Türkiye’de halkın gelinen noktada acılı günlerde bile bir araya gelemediğini vurguluyor.
Şafak Türkiye’de geçmişteki gibi ideolojik, etnik ya da inanca dayalı ayrımlar yerine ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenler ve desteklemeyenler olarak ikiye bömlündüğüne dikkat çekiyor.
Türkiye’deki son gelişmeleri özetleyip, ülkede en az 2 buçuk milyon Suriyeli mülteci olduğunu hatırlatan Elif Şafak, yazısını şu satırlarla noktalamış:
“Aynı zamanda giderek artan sayıda Türk vatandaşı da kendilerini kendi topraklarında mülteci gibi hissediyor.”

Yorumlar kapatıldı.