İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Define Aramak Artık Çok Kolay

Geçmiş zamanlarda ülkemizde yaşayan Ermeni ve Rum vatandaşları, savaş ve göç şartları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Anadolu’dan göç ederken tüm değerli eşyalarını daha kolay taşıyabilmek için altına çeviren bu insanlar, daha sonra yaşadıkları yere tekrar geri dönebilecekleri umuduyla yanlarında götürmek yerine gömmeyi tercih etmiştir. Ancak dönemin şartları gereği bir daha yurtlarına geri dönemeyen Rum ve Ermeni vatandaşlarının bu gömüleri sahipsiz olarak toprağın altında beklemektedir. Ermeni Patrikhane kayıtlarına bakan defineciler, Ermenilerin yaşadığı bölgelere giderek harita ile kayıt altına alınan bu gömüleri aramak için tüm imkânlarını seferber ederler.

****
Aranması yönetmeliklerle belli başlı kurallara bağlanan defineler, geçmişten bugüne toprağın altına gömülmüş tarih kalıntılarını ve bir şekilde yaşadığı yeri terk edenlerin ardında bıraktıkları gömüleri bulup zengin olmak isteyen insanların umudu olmuştur. Bu umudun peşine düşen çoğu insan, kimi zaman varını yoğunu satıp bu işe ayırarak dedektör satın almış, kimi zaman ise işi kepçe kiralamaya kadar vardırmıştır. Tüm bu çabalarına rağmen eline pek de fazla bir şey geçmeyen definecilerin maceraları hüsranla sonuçlansa da, defineciliğe olan bu aşkı tutkulu bir hastalık olarak değerlendirmek doğru olacaktır.
Anadolu’daki Rum ve Ermeni gömüleri
Geçmiş zamanlarda ülkemizde yaşayan Ermeni ve Rum vatandaşları, savaş ve göç şartları sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Anadolu’dan göç ederken tüm değerli eşyalarını daha kolay taşıyabilmek için altına çeviren bu insanlar, daha sonra yaşadıkları yere tekrar geri dönebilecekleri umuduyla yanlarında götürmek yerine gömmeyi tercih etmiştir. Ancak dönemin şartları gereği bir daha yurtlarına geri dönemeyen Rum ve Ermeni vatandaşlarının bu gömüleri sahipsiz olarak toprağın altında beklemektedir. Ermeni Patrikhane kayıtlarına bakan defineciler, Ermenilerin yaşadığı bölgelere giderek harita ile kayıt altına alınan bu gömüleri aramak için tüm imkânlarını seferber ederler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alan tarama radarlarını kullanan define avcıları, bu işlemleri yaparken devletten izin almayı unutmamalıdır. Şu anki yasal duruma göre defineci, bulduğu define hazine arazisinin üzerindeyse, hazinenin değerinin yüzde 50’sini devlete vermek durumundadır.
Ermeniler değerli eşyalarını genelde evin içine gömerken, Rumlar ise çoğunlukla evin dışına gömmeyi tercih etmiştir. Anadolu’nun halen daha birçok köyünde Rumlara ve Ermenilere ait evlerin ayakta durduğu biliniyor. Rumlar; evin dışına gömdükleri eşyayı evin içinden görmek ve sürekli kontrol altında tutmak istediklerinden dolayı, evin içinden rahatlıkla görülebilen bir noktada defineyi aramak mantıklı olacaktır. Bu kimi zaman büyükçe bir kayanın altı da olabilir, yaşlı bir ağacın altı da. Define İşaretlerinin Anlamı hakkında bilgi sahibi olursanız bu değerli hazineleri daha çabuk bulabilirsiniz.
Sikkeler
Bizans, Grek ve Roma sikkelerinin yanı sıra Osmanlı padişahları döneminde kalan sikkeler de definecilerin ilgi alanındadır. Osmanlı padişahlarına ait sikkeler de Sultan Vahdettin’den Orhan Gazi’ye doğru geçmişe gittikçe değer kazanmaktadır.
Türkiye’nin en büyük define sitesi olan defineyeri.net sitesinde Define Nerede Aranmalı sorusuna cevap bularak define hakkında bilgi edinmeye başlayabilirsiniz.

http://www.samsungundem.com.tr/yasam-haberleri/define-aramak-artik-cok-kolay-h7065.html

Yorumlar kapatıldı.