İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollanda Ermenileri, Ermeni Soykırımı hakkında hükümetin net tutumunu bekliyor

Ermeni Soykırımı’nın 101. yıldönümü vesilesiyle 23 Nisan 2016 tarihinde Hollanda’nın Lahey şehrinde protesto eylemi ve anma töreni gerçekleştirilecek. Ermenistan kaynaklı ‘ArmenPress’ haber ajansına konuşan Hollanda’daki Ermeni Kuruluşlar Federasyonu Başkanı Mato Hakhverdyan, ülkenin diğer şehirlerinde de anma etkinlikler ve konserlerin düzenleneceğini aktardı. Hakhverdyan, “Hollanda parlamentosu, Ermeni Soykırımı hakkındaki tutumunu ifade etti. Fakat aynı şeyi hükümetin açıklamalarında görmüyoruz. Ermeni Soykırımı konusunda Hükümetin de görüşlerinin açıklanması bizim için önemlidir…şeklinde konuştu. Her defasında kelime oyununa giriyor, somut konuşmaktan kaçınıyorlar. Bizim arzumuz, parlamentonun yürüttüğü politikanın, Yürütme tarafından da devam ettirilmesi. Hükümet, her zaman farklı diplomatik yollara başvurarak, parlamentonun kabul ettiği karara uymayan “Ermeni Felaketi” ifadesini kullanıyor.” şeklinde konuştu.

Federasyon Başkanı, 16 Nisan’da Hollanda’lı Ermenilerin, Türklerin ve Kürtlerin katıldığı bir konferensın yapılacağını bildirerek,  “Tabi ki, konferansa Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Türk ile Kürtler katılacak. Konferansın hedefi, taraflar arasında diyalog ve bağlantıların kurulmasıdır” diye konuştu.

 Konferans dışında birçok benzeri etkinlikler de düzenlenecek. Örneğin, Hollanda’nın sosyal sorunlarla ilgilenen makamla birlikte Türk kuruluşların da katıldığı ve Ermeni Soykırımının sonuçlarının ele alınacağı bir başka konferansın da yapılması öngörülüyor.

Hatırlanacağı üzere, Hollanda parlamentosu, 21 Aralık 2004 tarihinde Ermeni Soykırımı’nın tanınmasıyla ilgili bir karar kabul etti. 2015’te ise Hollanda parlamentosu temsilciler meclisi, Ermenistan ile Türkiye’nin, kendi tarihleri konusunda anlaşmaya varmalarını önemseyen bir karar kabul etti. Kararla, 2004’te kabul edilen karara da uyacak bir şekilde Türkiye’nin, Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmeye ve Ermenistan hükümeti ile anlaşmaya yönelik yollar arama çağrılarının devam edilmesi öngörülüyor.

 Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.