İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

9 Mart Günü Gözler Gökyüzünde Olacak

 Her sene en az iki kere görülen güneş tutulmalarının ilki, Türkiye saati ile 9 Mart sabahı 04:00 sıralarında doruk noktasına ulaşacak ve Endonezya’nın ve Hint ve Pasifik Okyanuslarının bazı bölgelerinde tam tutulma olarak gözlemlenebilecek. Her sene en az iki kere görülen güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya yörüngesinde ilerlerken, Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucu gerçekleşiyor ve Ay’ın gölgesi Dünya üzerine düşüyor.

Genelde tutulmalar parçalı olarak gerçekleşse de, eğer Ay, Dünya’ya yakın bir konumdaysa Güneş’i engelliyor. Tutulma sırasında Güneş Ay’ın arkasında hale şeklinde görülüyor. En son tam güneş tutulması geçen sene yine Mart ayında gerçekleşmişti. 
Bu haftaki Güneş tutulması ise Hint Okyanusu üzerinde başlayacak, Endonezya’nın Sumatra, Kalimantan, Sulawesi adaları üzerinde tepe noktasına ulaştıktan sonra Büyük Okyanus üzerinde tamamlanacak. Ancak havanın bulutlu olma ihtimali, tutulmayı izleyecek olanlar için bir hayal kırıklığı yaratabilir. Endonezya’nın başkenti Cakarta tam tutulmanın izleyeceği izdüşüm rotası üzerinde değil. Tutulma parçalı olarak Güney ve Doğu Asya ve Avustralya’nın kuzey ve doğu bölgelerinde de izlenebilir.
Endonezya yerel saati ile 9 Mart günü sabah 7:20 sıralarında başlayacak olan tutulma, 4 saat içinde tepe noktasına ulaşacak ve tam tutulma 90 saniye ile 4 dakika arasında sürecek.
Parçalı tutulmalar sırasında Güneş’e çıplak gözle bakmak tehlikeli olsa da, tam tutulma sırasında böyle bir tehlike bulunmuyor.    
Endonezya, 2014 senesinden bu yana, bu hafta gerçekleşecek olan tutulmayı bir turizm fırsatına çevirmek için çalışıyor. Tam tutulmalar çok ender gerçekleştiğinden, 9 Mart günü pek çok bilim insanı, gözlemciler ve turistler için önemli bir gün olacak. Örneğin, NASA’dan bir grup bilim insanı tutulmayı izlemek için bir seyahat gemisi kiralamış durumda.

Yorumlar kapatıldı.