İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Dolmabahçe Sarayında Azınlık Temsilcileriyle Neler Görüştü?

Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, , azınlıkların sadece Lozan’da ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliğinde geçtiğini hatırlattım. Oysa azınlıkların, Maliye Bakanlığı’ndan, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Belediyelere kadar pek çok sorunları var. Tüm bu sorunlar, tanımlamamış olmaktan ve herhangi statü olmamasından kaynaklanıyor. O yüzden Vakıflar Kanunu’ndaki bir yönetmelikle çözülemeyecek bu sorunların kapsayıcı bir kanunla çözülmesi en doğrusu olacak. Örneğin Süryaniler okul açmak istediklerinde, kendilerine Lozan’a göre azınlık olmadıkları o yüzden okul açamayacakları yanıtı verilebiliyor. Oysa Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde azınlık olarak tanımlılar… Öte yandan söz konusunun her toplumun sosyolojik ve demografik yapısına cevap gerekiyor. Örneğin Rumlar için ortak mütevelli heyeti bir şart, aksi takdirde iki bin kişilik nüfusla 67 vakfın idare edilmesi imkânsız hale dönüşüyor. Mesela Ermeni toplumu açısından bir üst kurul olması şart…” (Ne yazık ki, hala cemaatin tüzel kişiliğinden söz eden yok. HYETERT)

***
Azınlık vakıflarının yönetim kurulu seçimi yapmasını düzenleyen ve üç yıl önce iptal edilen yönetmeliğin yerine, devlet hâlâ yeni bir yönetmelik yayımlamadı. Aylardır seçim yapılamamasını doğuran bu belirsizlik sürerken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Dolmabahçe Sarayında azınlık temsilcileriyle görüştü. Agos gazetesinin bildirdiğine göre; azınlık temsilcilerini tek tek dinleyen Akdoğan, “kangrenleşen bu sorunun bir an önce çözülmesi” adına, toplantıda dile getirilen sorunların ve önerilerin “bir rapor haline dönüştürülmesi talimatını verdi”. Bu raporun hazırlanması için gerekli çalışmalar Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) bünyesinde yürütülecek.
Raporun yazılmasında koordinasyonu üstlenen Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, basına kapalı olarak gerçekleşen toplantının ayrıntılarını Agos’a aktardı. Başbakan Yardımcısı’nın buluşmada dile getirilen tüm sorunların çözümü konusunda olumlu yaklaşım sergilediğini belirten Alcan, söz konusu raporun hızla hazırlanacağını ve kanunu hazırlayacak bürokratlara yol göstermesi adına bakanlığa teslim edileceğini ifade etti.
Hazır bir kanun taslağı olduğunu ve söz konusu raporun kanun yazıcı mercii için yol gösterici olacağını vurgulayan Alcan şöyle konuştu: “Azınlık temsilcilerinin konuşmalarının ardından ben de tüm konuları toparlamak adına bir konuşma yaptım. Orada, azınlıkların sadece Lozan’da ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliğinde geçtiğini hatırlattım. Oysa azınlıkların, Maliye Bakanlığı’ndan, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Belediyelere kadar pek çok sorunları var. Tüm bu sorunlar, tanımlamamış olmaktan ve herhangi statü olmamasından kaynaklanıyor. O yüzden Vakıflar Kanunu’ndaki bir yönetmelikle çözülemeyecek bu sorunların kapsayıcı bir kanunla çözülmesi en doğrusu olacak. Örneğin Süryaniler okul açmak istediklerinde, kendilerine Lozan’a göre azınlık olmadıkları o yüzden okul açamayacakları yanıtı verilebiliyor. Oysa Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde azınlık olarak tanımlılar. Bunun gibi sayısız absürt örnek var. Öte yandan söz konusunun her toplumun sosyolojik ve demografik yapısına cevap gerekiyor. Örneğin Rumlar için ortak mütevelli heyeti bir şart, aksi takdirde iki bin kişilik nüfusla 67 vakfın idare edilmesi imkânsız hale dönüşüyor. Mesela Ermeni toplumu açısından bir üst kurul olması şart. VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, VADİP gibi bir üst kurulun Ermeni toplumunda mutlaka olması gerektiğini ve yaptırımı olması için yasal olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Bunun gibi birçok haklı beklenti var. Raporun yazımının ardından sürecin hızla ilerleyeceğini düşünüyoruz.”
28 Ocak’ta yapılan,Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan Bütçe Komisyonu oturumunda, HDP milletvekili Garo Paylan’ın konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Akdoğan, kanuni bir düzenlemeye işaret etmişti: “Vakıf temsilcileriyle de görüşüyoruz. Sadece seçim, yönetmelik meselesi değil, başka birtakım talepler de var. Burada sorunu genel olarak çözecek bir kanuni düzenleme yapabilir miyiz diye bir çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalarda azınlık vakıflarından temsilcilerle bir toplantı yapacağım. Onların da kanaatlerini alalım, o çerçevede bir adım atarız.”
Dolmabahçe Sarayında azınlıkların vakıf temsilcileriyle gerçekleştirlen görüşme sonrasında, “Vakıflar Kanunu’ndaki bir yönetmelikle çözülemeyecek sorunların kapsayıcı bir kanunla çözülmesi” yolunda bir adım daha atıldı.
VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı Ocak ayında bu yönde atılması şart olan adımlar konusunda kritik noktaya gelindiğini hatırlatmıştı:  “Ermeni toplumu olarak bizim, çok ciddi sorun teşkil eden en az dokuz vakfımız var. Bunların ihya edilerek tekrar toplumun yararına kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Üç yıl süren belirsizlik biraz daha sürerse, buralarda dönüşü olmayan noktalara gelinecek. Rum toplumunda da sorunlar var. Kanun hazırlığı, tekrar cemaatlere başvurulması gibi bir süreç izlenecekse, bu, konunun en az bir yıl daha ötelenmesi anlamına gelir. Oysa, kangrene dönüşen bu sorunun çözümü için toplumların daha fazla beklemeye tahammülü kalmadı.”
Dolmabahçe Sarayında azınlık temsilcileriyle yapılan görüşmeye Yalçın Akdoğan’ın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ile Akdoğan’ın danışmanları Cem Arslanbay ve Dr. Şaban Kızıldağ bulundu. VGM Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Doç. Dr. Toros Alcan’ın da hazır bulunduğu toplantıya RUMVADER Başkanı Andon Parizyanos, RUMVADER Başkan Vekili Yeorgios Papalyaris, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Şişli Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Surp Agop Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Kirkor Ağabaloğlu, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkan Yardımcısı Moris Levi, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, İstanbul Süryani Katolik Vakfı Başkanı Katif Araz, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Teoman Önder, Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze ve Şişli Gürcü Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Dr. Simon Zazadze katıldı.

Yorumlar kapatıldı.