İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MİT’e göre Ermenilik ‘etnik bölücülük faaliyeti’ymiş: Tüm cemaatler izlenmiş

Hrant Dink cinayeti davası için hazırlanan yeni iddianamenin ek klasörlerindeki bir belge, MİT’in 2011 yılında Ermeniler, Rumlar ve diğer gayrimüslim cemaatleri ‘Etnik Bölücü Faaliyetler’ başlığı altında izlediğini ortaya çıkardı.

‘Etnik bölücülük faaliyeti’ olarak Ermenilik
Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre, emniyet genel müdürlüğü ve diğer bütün emniyet istihbarat birimlerine gönderilen gizli ibareli bültende, faaliyetleri takip edilen Ermeni, Rum, Süryani ve diğer gayrimüslim cemaatlere dair değerlendirme raporları yer alıyor.
MİT, aynı dönemde Dink cinayeti davasında yaşanan gelişmeleri de yine ‘Etnik bölücü faaliyetler’ başlığı altında, ‘Ermenilik’ alt başlığında izlemiş. Raporda, Dink davasındaki gelişmeler anlatılırken, Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’nin Türkiye’yi Dink’in yaşam hakkı ihlal edildiği için 105 bin avro tazminata çarptırdığı anlatılıyor. Raporda, Dink ailesinin bu parayı eğitim kurumlarına bağışladığı bilgisi de yer alıyor.
Dink davasının ardından rapor Ermeni diasporasının yurtdışındaki faaliyetleriyle devam ediyor.
STK ve partiler de izlenmiş
MİT’in 1-30 Mart 2011 tarihlerini kapsayan raporunda gayrimüslim cemaatlerin yanı sıra, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve Dereleri Koruma Platformu, Derelerin Kardeşliği Platformu, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Genç-Sen gibi pek çok yasal kurum ve sivil toplum örgütüne dair izleme bilgileri bulunuyor. Bu kurumların yaptığı birçok eylem ve basın açıklaması ‘Eylemler’ başlığında anlatılıyor.
Genç-Sen, raporda, ‘aşırı sol örgüt/parti mensubu öğrencilerin oluşturduğu öğrenci sendikası’ diye nitelendiriliyor.
DHKP/C, Dev Yol, TKİP, MLKP, TKİB, MKP, PKK gibi örgütlerin yanısıra, bültende Alevilerle ilgili o dönemki gelişmeler de rapor edilmiş.
Rum Patrikhanesi de listede
Raporda, bölücülük faaliyeti olarak nitelendirilen sadece ‘Ermenilik’ değil. Aynı zamanda ‘Rumluk’ başlığı altında da Ekümenik Rum Patrikhanesi’nin çalışmaları ve Sen Sinod Meclisi’nin toplantı kararları detaylarıyla yer alıyor. Din adamı yetiştirme sıkıntıları, vatandaşlığa alınması kabul edilenler, din adamlarının yeni görevlendirmeleri birçok detay anlatılıyor.
Bültende, Süryanilerin Avrupa’da Süryani Soykırımı’nın tanınması için yaptığı girişimler ve TESEV’in ‘Türkiye’de değişen yer adları’ başlıklı bir toplantı gerçekleştirmesiyse, ‘önem arz ediyor’ notuyla raporlaştırılmış.
Yüksekdağ da var
Raporda, ayrıca o dönem Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP), BDP ile seçim ittifakı arayışında olduğu ve görüşmelerin sürdüğü de anlatılıyor:  “Sürdürülen görüşmelerin sonuç vermesi halinde ESP Genel Başkanı Figen YÜKSEKDAĞ ŞENOĞLU’nun ADANA’dan, halen cezaevinde bulunan İbrahim ÇİÇEK (MLKP/Yurt İçi Merkez Komitesi eski üyesi)’in de İSTANBUL’dan milletvekili adayı olmasının hedeflendiği, öğrenilmiştir.”
Protestanlara ayrı önem
MİT raporundaki en geniş bölümlerden biri ise ‘Misyonerlik’ bölümü. Bu bölümde Protestan Cemaati’nin hangi din adamanın ne zaman yurt dışına çıktığından, din adamlarının yaptığı kapalı toplantılara, görev dağılımları ve kapalı mail gruplarındaki yazışmalar gibi birçok bilgi yer alıyor.
Raporda ayrıca Yehova Şahitleri’nin kiliseleri ve çalışmalarına ek olarak Mormon cemaatiyle ilgili ‘Mormon Teşkilatı’ başlıklı değerlendirmelere yer verilmiş. Cemaat içinde kendi aralarında sorunlar yaşandığı ve bir huzursuzluk olduğu rapor edilmiş.

Yorumlar kapatıldı.