İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Berbatlaşan estetikten Sevan Nişanyan mı sorumlu?

Serdar Turgut
Bir ülkede mimari estetiği katledenlere, kendi zevksizliklerini para kazanmak için ülkeye, hepimize dayatanlara, güzelim şehirlerimizi, doğamızı katledenlere bir hukuki denetim getirilmelidir tabii ki. Ama ülkemizde gayet tabii ki tuhaf bir şey oluyor; sanki yaşamakta olduğumuz tüm estetik cinayetten, çirkinliklerden, kaçak inşaatlardan o sorumluymuş gibi Sevan Nişanyan yıllardır hapiste tutuluyor. Toplam cezası 10 yılı geçti ve diğer davalarla birlikte 25 yılı aşması ihtimali de var. Peki neyle suçlanıyor Sevan Nişanyan? Onun sayesinde bildiğimiz, sevdiğimiz ve global dünyanın da ilgi odağı haline gelmiş Şirince’de bazı evleri restore ettirdi, Şirince bir estetik harikası oldu.

Birçok hükmüyle çağdışı kalmış, insana hizmet etmeyen imar yasası devreye sokuldu, yaptığı tüm güzellikler, memlekete hizmetler suç kapsamına alındı ve Sevan şimdi hapiste.
Bugün Şirince halkının tümünü isterlerse hapse atabilirler. Ali Nesin’in Sevan için açılan imza kampanyasına iliştirdiği mektubunda yazdığı gibi, damı akan eğer onardıysa, çocuğu evlenen bir ilave oda yaptıysa, evine güzellik katmak için bir çivi dahi çaktıysa bunların cezası da hapistir.
Ali Nesin’in dediği gibi bu meselede biraz izana ihtiyacımız var. Aklı başında her makul insanın ziyaret ettiğinde görebileceği gibi bir suç durumu yoktur. Tersine insanlığa, bölge halkına ve ülkeye hizmet vardır. İnsan isterse işin bu yönünü görür, isterse yasanın cümlelerine bakarak suç tanımları yapabilir.
Bu olay göstermektedir ki artık imar yasamızda bazı değişikler yapılması gerekmektedir. Bu yasa gerçekten suç işleyenleri, ülkenin estetiğini gerçekten bozanları artık engelleyememektedir. Sadece Sevan gibi güzel işler yapmaya çalışanların aleyhine kullanılmaktadır.
Sevan şu anda hapishanede, bu durum Türkiye’nin bir utancıdır. Şimdi bugün Şirince’ye gidilse, orada yaşayanlara bir sorulsa “Sevan hapiste kalsın mı?” diye, bir tek insan çıkıp “Evet kalsın” derse bütün bu dediklerimi geri alacağım.
Biliyorum ki buna imkân yok.
Orada herkes onu seviyor. Şirince’nin ondan önce ve sonra neler olduğunu biliyorlar.
Bugün Sevan için istenen hapis sürelerine bakınca katillerin bile bu kadar ceza almadığını görebilirsiniz.
Şunu da söylemeliyim; Sevan benim eski arkadaşımdır. Gençliğimizde New York’ta aynı öğrenci derneği bünyesinde çalıştık. Sevan bilgili, teorisini iyi okumuş bir solcuydu.
Bugüne kadar arkadaşım olmasına rağmen hakkında tek satır bile yazmadım. Ama bugün gelinen noktada baktım ki mantıksızlık, izansızlık inanılmaz seviyede. Saçmalık insanı isyan ettirecek hale geldi. Vatanseverlik madalyası verilmesi gereken bir insana yapılan bu zulmü sona erdirmek gerekiyor. Şu anda bu konuda ne yapılabilir tam bilmiyorum, ama bir şeyler yapılabileceğini umuyor ve yetkililerden bu haksızlığı düzeltmelerini rica ediyorum.

Yorumlar kapatıldı.