İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de, Soykırımı’ndan sonra Türkiye’de kalmış Ermeniler hakkında kitap yayımlandı

ABD  Massachusetts Teknlokoji Üniversitesi’nin Öğretim Üyesi, tarihçi Ermeni Lerna Ekmekçioğlu’nun (The Massachusetts Institute of Technology) “Ermenistan’ın yeniden kalkınması: Soykırımdan sonra Türkiye’deki kimlik kısaltmaları” başlıklı kitabı yayımlandı. Stenford Üniversitesi tarafından yayımlanan kitap, Ermeni Soykırımı sonuçları ve soykırımdan sonra Türkiye’de kalmış Ermeniler hakkında derin bir araştırmadır.

Ekmekçioğlu 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’nin durumuna değinerek Ermeniler’in hain olarak davranıldığını anlatıyor. Kitap’ta söz konusu dönemde İstanbul’da yayınlanan “Ermeni kadın” dergsi editörü Haykanuş Mark gibi Türkiye’deki  Ermeni toplumunun ünlüleri hakkında bilgiler aktarıyor. Haykanuş Mark, karmaşık o dönemde Ermeni kültürü, kimliği ve geleneklerinin korunmasına büyük bir katkıda bulunmuştu.
Lerna Ekmekçioğlu bugünkü Türkiye’de Ermenilerin kimlikleri dolayısında okullarda öğretmenlik yapmayı izin verilmediğini bildirdi. Ekmekçioğlu “Okulda bize öğrettikleri tarih evde duyduğumdan tamamen farklıymış. Ben bu hikayelerinin konuşulduğu bir ailede büyüdüm” ifadelerini kullandı.
Ekmekçioğlu, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünden sonra Türkiye’de yaşananlar ve Ermeniler hakkında çok geniş tartışmalar başladığını vurguladı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.