İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ara Güler Belgeseli ABD’de Festivale Katılıyor

Dilge Timoçin
Washington Bağımsız Film Festivali, bu yıl bir Türk yapımını ağırlayacak. Kendisini foto muhabiri olarak tanımlayan usta isim Ara Güler’in eserlerine ışık tutan “Eye of Istanbul-İstanbul’un Gözü” belgesel kategorisinde yarışıyor. Finalistler arasına girmeyi başaran filmin yapımcıları, seyirciyi Ara Güler’in fotoğraflarıyla 60 dakikalık bir İstanbul turuna çıkarıyor. Belgeselde İstanbul’un değişimi  Ara Güler’in mesleki gelişimine paralel olarak anlatılıyor. Bir yandan da Ara Güler, yaşam felsefesi, fotoğraf, fotoğrafçılık ve gazeteciliğe bakış açısının ipuçlarını veriyor.

Belgeselin çekimleri Ara Güler’in en sevdiği mekanlarda gerçekleşti. Beyoğlu, Haliç, Kınalıada, Poyrazköy, Süleymaniye, Maçka’da çekimler yapıldı. Belgeselde Güler’in yakın dostları Şener Şen, Coşkun Aral, Doğan Hızlan, Avedis Kendir ve Joseph Koudelka, Bruno Barbey, Reza Deghati gibi uluslararası fotoğrafçılarla röportajlar yer alıyor.
Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren yapımcı ve gazeteci Ümran Safter “Ara Güler bir yakın çağ tarihçisi, bir gündelik yaşam arkeoloğu. Özellikle İstanbul’da kaybettiğimiz o eski sokakları, mahalleleri, komşuluğu, mütevaziliği fotoğraflarında yaşatan biri. Bir İstanbul sevdalısı” diyor. Safter, ekibin ilk defa uzun metraj bir belgesel etrafında toplandığını, çekimlerin amatör bir ruhla yapıldığını söylüyor.
Belgesel için yapılan özel bestelerde Erkan Oğur, Cihat Aşkın, Renan Koen, Hakan Güngör, Dilek Türkan, Derya Türkan ve Ertan Tekin gibi usta müzisyenlerin imzası var.
Filmin proje danışmanlığını Ara Güler’in biyografisini yazan yakın dostu Nezih Tavlaş yürüttü. Ara Güler ile filmdeki tüm röportajları da Nezih Tavlaş yaptı. Senaryosu Ahsen Diner’e ait olan filmin yönetmen koltuğundaki isimler ise Fatih Kaymak ve Binnur Karaevli. ABD’de belgesel filmlere imza atmış bir isim olan Thomas Miller de kurgu danışmanı olarak projeye destek verdi.
“Eye of Istanbul”, Washington Bağımsız Film Festivali çerçevesinde 13 Mart’ta saat 11.30’da Navy Theatre’da gösterilecek. Filmden sonra proje danışmanı ve Ara Güler’in biyograficisi Nezih Tavlaş ile sohbet toplantısı düzenlenecek. Aynı mekanda 11-13 Mart tarihleri arasında Ara Güler’in ünlü fotoğraflarından oluşan bir sergi de olacak.

Yorumlar kapatıldı.