İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Suriye’de artık Hristiyan kalmadı’

Vercihan Ziflioğlu / Yeni Yüzyıl Gazetesi
İsveç’teki Asuri ve İnsan Hakları Temsilciliği’ni kuran Jamil Diarbekirli, Suriye’de bugüne kadar 2 bin 500 Hristiyan’ın öldürüldüğünü belirterek, “Savaş nedeniyle Hristiyan nüfusunun yüzde 65’i ülkeyi terk etti” dedi… Diarbekirli şunları söyledi: “Bugüne kadar Suriye’de özellikle, Haseke, Humus’ta kadınlar ve çocuklar kaçırıldı. IŞİD tarafından kaçırılan bu kişilerin sayısı 200. Suriye’de yaşanan gerilim nedeniyle Hristiyan nüfusun yüzde 65’i ülkeyi terk ederek mülteci konumuna geldi. Ne yazık ki Ortadoğu’daki Müslümanlar Hristiyanların bugün nasıl bölgeden vakumlandığından habersiz. Algıladıklarında çok geç olacak. Hristiyanlar Ortadoğu’nun bir parçasıydı.”

***

İsveç’teki Asuri ve İnsan Hakları Temsilciliği’ni kuran Jamil Diarbekirli, Suriye’de bugüne kadar 2 bin 500 Hristiyan’ın öldürüldüğünü belirterek, “Savaş nedeniyle Hristiyan nüfusunun yüzde 65’i ülkeyi terk etti” dedi. JAMIL Diarbekirli, Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden itibaren bölgedeki tansiyonu yerinde gözlemledi. 2014 yılında İsveç’e döndü, Asuri ve İnsan Hakları Temsilciliği isimli sivil toplum kuruluşunu kurdu. Kuruluş, Ortadoğu’daki Asuriler kadar, orada yaşayan Hristiyanların mevcut durumunu da gözlemliyor ve raporluyor. Bugüne kadar Suriye’de 2 bin 500 Hristiyan’ın öldürüldüğünü, 69’un üzerinde kilise ve manastırın bombalandığını belirten Diarbekirli şunları söyledi: “Bugüne kadar Suriye’de özellikle, Haseke, Humus’ta kadınlar ve çocuklar kaçırıldı. IŞİD tarafından kaçırılan bu kişilerin sayısı 200. Suriye’de yaşanan gerilim nedeniyle Hristiyan nüfusun yüzde 65’i ülkeyi terk ederek mülteci konumuna geldi. Ne yazık ki Ortadoğu’daki Müslümanlar Hristiyanların bugün nasıl bölgeden vakumlandığından habersiz. Algıladıklarında çok geç olacak. Hristiyanlar Ortadoğu’nun bir parçasıydı.”

‘Topraklarımızda artık yaşanılamaz’

“Rum ve Suryani metropilitlerin kaçırılması olayında Batı dünyası büyük duyarsızlık gösterdi. Aradan bunca zaman geçti metropolitlerin hayatta olup olmadığı belli değil. Türkiye’nin Suriye sınırında 22 Nisan 2013 tarihinde Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlos Yazıcı ve Halep Süryani Ortadoks Metropoliti Yuhanna İbrahim kaçırıldı. Akıbetleri konusunda bugüne kadar herhangi bir bilgi yok.”

 YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Yorumlar kapatıldı.