İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Samatya’da Ermeni Asıllı Kadının Öldürülmesi Davasında Karar

Ermeni asıllı Türk vatandaşı Maritsa Küçük’ün öldürülmesiyle ilgili yargılanan sanık Murat Nazaryan, “beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına mahkum edilirken, muhtemel şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuklu sanık Murat Nazaryan ve müşteki Bayizar Zadik Küçük ile tarafların avukatı katıldı.

Duruşmada, savcının esas hakkındaki görüşü hatırlatılarak, sanık ve avukatına son sözleri soruldu.
Sanık avukatı Süheyla Gül, dava dosyasında eksikliklerin olduğunu ve delillerin yeterince toplanmadığını iddia ederek, “Cinayetin herhangi bir hırsızlık, tecavüz kastıyla yapıldığına dair delil yoktur. Bu eylem kin, nefret ve intikam amacı ile yapılmamıştır. Bu nedenle atılı suçlardan müvekkilimin beraatini talep ediyorum” dedi.
Sanık Nazaryan da suçsuz olduğunu savunarak, beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı. Heyet, sanık Murat Nazaryan’ı “beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanığın yargılama sırasındaki davranışlarını dikkate alarak verilen cezayı müebbet hapse çevirdi.
“Konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan 10 ay hapis cezasına mahkum edilen Nazaryan’ın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Heyet, Murat Nazaryan hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ise atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.
Meçhul şüpheliler hakkında suç duyurusu
Mahkeme heyet, suça iştirak ettiği muhtemel şüpheliler hakkında “beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kişiye karşı kasten öldürme” ve “konut dokunulmazlığının ihlali” suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
“Elimizden geleni yaptık”
Karar sonrasında sinir krizi geçiren müşteki Bayizar Zadik Küçük, tutuklu sanık Murat Nazaryan’a “Neden susuyorsun. Böyle daha mı iyi oldu” diye tepki gösterdi.
Bunun üzerine hakim Erol Ceylan, müşteki Küçük’e hitaben, “Dosyanın duruma göre biz elimizden geleni yaptık. En ağır cezayı verdik” diye cevap verdi.
Adliye önünde açıklama
Kararın ardından adliye önünde açıklama yapan ailenin avukatı Emire Eren Keskin, işlenen suçun nefret cinayeti olduğunu söyledi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayırımcılığa Karşı Komisyon olarak davaya katıldıklarını aktaran Keskin, “Tek olay bu değildir. Daha önce çok sayıda yaşlı Ermeni kadına yönelik saldırılar yapılmıştı” dedi.
Müdahil olarak davadaki bütün kanıtları kendilerinin topladığını iddia eden Keskin, “Sanık korkutuldu, konuşmadı. Çünkü bu olayda tek sanık olmadığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilmişti. Mahkeme verdiği kararda meçhul şüphelilerin olduğunu kabul ediyor. Biz olayın takipçisi olacağız. Bu dava bitmedi” diye konuştu.
“Gerçek sanıklar ortaya çıksın”
Bayizar Zadik Küçük de duruşmada konuşmayan sanık Nazaryan’ın sessiz kalmasını eleştirerek, “Bu cinayet aydınlatılsın. Sanık mahkemede konuşmadı. Ağzını neden kilitledi bilmiyorum. Böyle bitmemeli. Gerçek sanıklar ortaya çıksın. Neden benim annemi öldürüp her tarafını kesiyor? Biz ne yaptık onlara? Konuşmadığı için Allah kahretsin onu. Esas suçluların bulunmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Murat Nazaryan’ın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “konut dokunulmazlığını ihlal” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından da 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.
Şişli ve Fatih’te 2012 yılının kasım ve aralık aylarında, yalnız yaşayan 4 yaşlı kadın, çeşitli zamanlarda saldırıya uğramış, Maritsa Küçük (85) yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili Ermeni asıllı Murat Nazaryan tutuklanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.