İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Esed’in ölüm çetesi: Şebbiha

Arap Baharı ile hortlayan Esed’in gayriresmi silahlı teşkilatı Şebbiha, ordudan atılmış asker ve polislerden oluşuyor… Bir zamanlar PKK üssünün de bulunduğu Bekaa Vadisi gibi Anjar da Suriye’nin muhaberat veya Şebbiha üssüydü…PKK’lı ayrılıkçılar Bekaa üzerinden Türkiye’de yapacakları eylemlere yönelik ideolojik ve askerî eğitim alırken Anjar’da da Ermeniler Suriye muhaberatının veya Şebbiha’sının koruması altında yaşıyor ve kimse onlara dokunamıyordu. Esasen bir Ermeni beldesi olan Anjar, 1982 ile 2005 yılları arasında Suriye’nin bütün karanlık işlerinin çevrildiği bir Ermeni-Nuseyri cumhuriyeti haline gelmiştir. Ermeniler Suriye rejimi sayesinde Lübnan iç savaşından yara bere almadan ucuz kurtulmuştu.

***
Arap Baharı ile hortlayan Esed’in gayriresmi silahlı teşkilatı Şebbiha, ordudan atılmış asker ve polislerden oluşuyor. Halkın arasına sızarak bilgi toplayan bebek katillerini dünden bugüne, Derin Tarih Dergisi Ağustos 2012 sayısında mercek altına almıştı.
2011 yılında patlak veren Arap Baharı’yla birlikte ortaya çıkan Şebbiha, rejimlerin yasadışı eylemleri için besleyip büyüttükleri ve akabinde kullandıkları paramiliter güçler veya milisler olarak nitelendiriliyor.
Sudan’da Cancavitlerle benzer özellikler taşıyan Şebbiha, ‘görünmez yaratıklar’ anlamına geliyor. Arap Baharı’yla birlikte her Arap devletinde bu tarz derin devletle bağlantılı kolluk güçleri ortaya çıkmıştı. Arap Baharı, rejimlerin gizlenen bu çirkin yüzünü ortaya sermiş oldu.
Derin devlet Şebbiha
Şebbiha güçleri, Arap Birliği’nin gözetim veya sponsorluğunda Lübnan’a giren Baba Esed’in burayı mesken edinmek ve bir korku düzeni kurmak amacıyla bu ihtiyacı karşılamak üzere 1975 yılında kuruldu.
Şebbiha’nın veya modern fedailerin tohumlarını atan Esed ailesinden Malik Esed oldu. Şebbiha, kanunun uzanamadığı ve devletin ulaşamadığı haydutlar anlamına da geliyor. Baba Esed onlardan güç aldı, onlar da keselerini doldurdu.
Lübnan’da nefret ediliyor
Şebbiha’nın en önemli özelliklerinden biri ise Lübnan’ı kaçakçılık üssü yaparak her türlü gayri meşru faaliyet alanı olarak kullanmaktı.
Bu nedenle, Lübnanlılar genel olarak Suriye rejiminin ülkelerindeki faaliyetlerinden nefret ediyordu. Bir zamanlar PKK üssünün de bulunduğu Bekaa Vadisi gibi Anjar da Suriye’nin muhaberat veya Şebbiha üssüydü.
Ermenileri koruyor
PKK’lı ayrılıkçılar Bekaa üzerinden Türkiye’de yapacakları eylemlere yönelik ideolojik ve askerî eğitim alırken Anjar’da da Ermeniler Suriye muhaberatının veya Şebbiha’sının koruması altında yaşıyor ve kimse onlara dokunamıyordu. Esasen bir Ermeni beldesi olan Anjar, 1982 ile 2005 yılları arasında Suriye’nin bütün karanlık işlerinin çevrildiği bir Ermeni-Nuseyri cumhuriyeti haline gelmiştir. Ermeniler Suriye rejimi sayesinde Lübnan iç savaşından yara bere almadan ucuz kurtulmuştu.
Yönetim kimin elinde?
Şebbiha unsurları aynı zamanda ‘fizikleri güçlü, zekâları kıt kimseler’ olarak nitelendirilmektedir. Nemir Esed’in yeniden organize ettiği Şebbiha güçleri, Beşşar Esed’in talimatları doğrultusunda idare edilmekte. Beşşar Esed’in altında bu grubu yönetenler ise Fevaz ve Münzir Esed. Hilal, Harun, Emir ve Ali Esed’ler de Şebbiha düzeninin emir komuta zincirinin önemli halkaları arasında yer alıyor.
Yazının devamı ve ayrıntılı bilgi için; http://www.derintarih.com/ozel-dosya/esedin-derin-devleti-sebbiha/ adresini ziyaret ediniz.

Yorumlar kapatıldı.