İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye’den Ateşkese Onay

Suriye, Cumartesi günü yürürlüğe girecek ateşkes planını kabul ettiğini açıkladı. Bununla birlikte, Şam rejiminden yapılan açıklamada IŞİD ve El-Kaide bağlantılı gruplara yönelik operasyonlara ara verilmeyeceği belirtildi. ABD-Rusya tarafından hazırlanan ateşkes planı terör örgütlerini ve diğer bütün grupların da Cuma gününe kadar ateşkesi kabul ettiklerine dair bildirimde bulunmaları gerekiyor. Suriye’deki muhalif grupları çatısı altında toplayan Yüksek İstişare Komisyonu, kuşatmaların kaldırılması, insani yardımların sürdürülmesi ve sivillerin bombalanmasına son verilmesi gibi şartlarının kabulü halinde ateşkese uyacağını açıkladı.

 

Amerika ve Rusya, dün yaptıkları ortak açıklamada, planın ateşkesi kabul eden tarafların meşru müdafaa gibi durumlarda kuvvete başvurmasına sınırlama getirdiğine dikkat çektiler. Tarafların ayrıca, kuşatma altındaki yerlere insani yardım yapan yardım kuruluşlarına izin vermesi gerekiyor. 
Türkiye’den ateşkese destek
Türkiye de ateşkes anlaşmasına uyacağını açıkladı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ateşkesi desteklediklerini söyledi ancak, Suriye’deki Kürt grupların Türkiye’ye saldırması halinde ordunun gereken karşılığı vereceğini kaydetti.  Kurtulmuş, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Cumartesi gününden sonra PYD’nin Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırıda bulunmayacağını umduklarını, ancak aksi olursa Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanacağını kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Rusya, Suriye, IŞİD militanları ve ABD destekli YPG’yi, Türkiye sınırında bir “terör kuşağı” oluşturmakla suçladı ve buna müsamaha gösterilmeyeceğini kaydetti.
Kerry Senato’da
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı bugün Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda Suriye ve Cumartesi günü yürürlüğe girecek ateşkes anlaşması konusunda yapılan bir oturuma katılıyor. Washington saatiyle saat 10.00’da başlaması planlanan ve Dışişleri Bakanlığı bütçesinin de ele alınacağı oturumda Kerry’nin, senatörlerin ayrıntılı sorularını yanıtlaması bekleniyor. 

Yorumlar kapatıldı.