İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bursa’da kilise el değiştirdi

Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek ise daha önce kilisenin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini ve bu süreçte kilisenin ibadethane olarak kullanıldığını söyleyerek, “Sonra tahsis bitiyor ve mülkiyeti biz alıyoruz. Doğal olarak bunu teslim almamız lazım. Fakat teslim aldıktan sonra belediyedeki dönemde ibadetlerini nasıl yapıyorlarsa, aynısına devam edecekler. Süreç kendileri ile ilgili değil. İki kurum arasındaki bir binanın teslim sözleşmesi. Biz burayı belediyeye tahsis etmiştik. 31.12.2015’te tahsis süresi doldu. Belediye bize ‘Tahsis süresi doldu. Biz yenilemek istemiyoruz. Binanızı teslim alın’ dedi. Biz de binamızı teslim alıyoruz. Buradaki konu binanın kullanımı değil, mülkiyetin teslimiyeti. Biz diyoruz ki ‘belediyedeyken nasıl ibadet yapıyorsanız, bizde de aynısını yapacaksınız.

***
Bursa’nın Hıristiyanların ibadetine açık tek kilisesi olan Fransız Kilisesi ve Kültür Evi’nin boşaltılmasının söz konusu olmadığını söyleyen Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek, “Buradaki konu binanın kullanımı değil, mülkiyetin teslimiyeti. Kiliseyi ibadethane olarak kullanmalarına engel bir durum yok” dedi.
Merkez Osmangazi İlçesi’nde, 1881 yılında ibadete açılan ve mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Fransız Kilisesi ve Kültür Evi, 2002-2004 yıları arasında restore edildikten sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol sonrası 4 Hıristiyan topluluğu tarafından ibadethane olarak kullanılıyordu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile olan tahsis sözleşmesi, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi sözleşmeyi yenilemeyince, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü binanın teslimini istedi. Yapılan bu işlemleri kilisenin ibadete kapatılması olarak değerlendiren Protestan Topluluğu’nun Pastorü İsmail Kulaçoğlu, “Geçtiğimiz perşembe günü Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden arandım. ‘Kiliseyi pazartesi-salı gününe kadar boş olarak terk etmeniz lazım’ dediler. Sonra cuma gününe kadar uzattılar. Son olarak bugün aradılar ‘ yarın gelin, açın orasını. İbadetinize engel olmak istemiyoruz ama tutanak tutacağız’ dediler. Yani garip bir durum var” dedi.
Kulaçoğlu, sorunun istenirse Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çözülebileceğini belirterek, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’den randevu istedim. Aslında bu konu en kolay yoldan büyükşehir belediyesi tarafından çözülür. Tahsisinin açılması için bir yazı yazmalarıyla yarım günde çözülecek bir konu” dedi. 
Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek ise daha önce kilisenin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini ve bu süreçte kilisenin ibadethane olarak kullanıldığını söyleyerek, “Sonra tahsis bitiyor ve mülkiyeti biz alıyoruz. Doğal olarak bunu teslim almamız lazım. Fakat teslim aldıktan sonra belediyedeki dönemde ibadetlerini nasıl yapıyorlarsa, aynısına devam edecekler. Süreç kendileri ile ilgili değil. İki kurum arasındaki bir binanın teslim sözleşmesi. Biz burayı belediyeye tahsis etmiştik. 31.12.2015’te tahsis süresi doldu. Belediye bize ‘Tahsis süresi doldu. Biz yenilemek istemiyoruz. Binanızı teslim alın’ dedi. Biz de binamızı teslim alıyoruz. Buradaki konu binanın kullanımı değil, mülkiyetin teslimiyeti. Biz diyoruz ki ‘belediyedeyken nasıl ibadet yapıyorsanız, bizde de aynısını yapacaksınız. Konu değişmiyor, konumunuz değişmiyor. Bu durum kurumlar arasında el değiştirme. Kiliseyi kullanmaya devam edecekler” diye konuştu.
Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Emek, gelir getirenler dışındaki mülklerin tahsislerin kamu kurumlarına, Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınmış vakıflara, amme hizmetine hadim derneklere yapılabileceğini belirterek, “Bunlar normal bir dernek. Tahsis imkanı olmaz ama, başka bir kurum tahsis isterse olabilir. Aynı şey devam eder” dedi. 

Yorumlar kapatıldı.