İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman Meclisi’nden kritik Türkiye hamlesi

Süheyla Kaplan
Alman Federal Parlamentosu “Ermeni soykırımının tanınması” ile ilgili Yeşiller Partisi ve Sol Partinin önergelerini tartışacak. 24 Şubat’ta “Ermeni soykırımının tanınması” ile ilgili Yeşiller Partisi ve Sol Partinin önergelerini tartışacak ve oylamaya sunacak. Alman Federal Parlamentosu 24 Şubat’ta “Ermeni soykırımının tanınması” ile ilgili Yeşiller Partisi ve Sol Partinin önergelerini tartışacak ve oylamaya sunacak. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl, Alman Federal Meclisi 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti idaresinde yaşayan Ermenilerin öldürülmesini ‘soykırım‘ olarak nitelemiş, mecliste grubu bulunan siyasi parti temsilcileri adına yapılan konuşmalardan sonra iktidar ve muhalefet, ortak bir metinde anlaşmak için önergeyi Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’na sevk etme kararı almıştı.

2015 yılının Mart ayındaki oturumun açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Norbert Lammert, “Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşananlar soykırımdı. Bu, 20’nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise hem Almanya cumhurbaşkanı hem de meclis başkanının, 1915’ı ‘soykırım’ olarak nitelendirdiğine dikkat çekmiş ve Almanya’nın da Afrika’daki soykırım geçmişini hatırlatmıştı.
Özdemir, geçtiğimiz yıl meclis oturumunda yaptığı konuşmasında şunları söylemişti: “Kimse kimseye akıl verme durumunda değil. Yapılması gereken, herkes elini vicdanına koyup sormalı: Bu insanlar ölmeseydi, bugünkü Türkiye nasıl bir Türkiye olurdu. Yani Ermeniler, Süryaniler, Rumlar yaşasaydı; çok kültürlü bir Türkiye olsaydı çok mu kötü olurdu. Hayır, tam tersine Türkiye çok şeyler kaybetti.”
“Soykırımı işlemiş olan Jön Türkler, Sarıkamış’ta Türk askerini de kurban ettiler. Jön Türkler, Osmanlı İmparatorluğu’nu yıktılar. Dolayısıyla bunları savunmanın bir anlamı yok. Herkes kendine ‘kimi örnek almak istiyorum’ diye sormalı.”
Yeşiller Partisi ve Sol Parti tarafından hazırlanan önergeye Alman hükümetinin (CDU/ SPD) destek verip vermeyeceği ise henüz belli değil.
24 Şubat tarihinde Federal Meclis“de aktüel tartışma bölümünde “Ermeni Soykırımı“ konusundaki önerge için 38 dakika ayrıldı.

Yorumlar kapatıldı.