İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gümülcineli Ermeniler Diyarnıntaraç’ı kutladı

Gümülcine’deki (Komotini) Ermeniler ateşe tapmayla bağlantılı olan ve ilkbahar ile doğurganlığı simgeleyen çok eski bir gelenek olan Diyarnıntaraç’ı kutladı. Gümülcine Ermenileri Kültür Eğitim Kulübü tarafından Gümülcine Ermeni Kilisesi’nin avlusunda Cumartesi akşamı düzenlenen etkinlikle kutlanan Diyarnıntaraç aynı zamanda bir kilise yortusu. Ayinle başlayan ve ateş yakmayla devam eden yortu, Gümülcine Ermeni Kulübü’nde Erebuni grubunun seslendirdiği şarkılar ve danslarla son buldu.

Gümülcine Ermenileri Kültür Eğitim Kulübü Başkanı Tzeni Kasapian bu çok eski gelenek hakkında verdiği bilgilerde “Eski çağlarda Ermeniler bu geleneği her zaman yaşıyordu. İlk başta ateş yakma ve kutsama olarak devam eden bu gelenek Ermenistan’ın ilk Hıristiyan devlet olmasıyla birlikte bu gelenek de Tanrıya Sunum oldu. İlk başlarda küçük bir yortuydu, fakat Bizans İmparatoru Justinianos bu geleneği 2 Şubat’a taşıdı. O zamandan bu yana bu yortu 2 Şubat’ta kutlanırken, Ermeniler ise Şubat’ın 13’ünde kutluyor” ifadelerini kullandı.
Yerli Ermeniler tarafından 1980 yılında kurulan Gümülcine Ermenileri Kültür Eğitim Kulübü’ne 1990’lı yılların başında bölgeye gelen mülteci Ermeniler de eklendi. Gümülcine’deki Ermeniler tarafından unutulan Diyarnıntaraç geleneği de bölgeye gelen yeni Ermeniler tarafından canlandırıldı.
Gümülcine Ermenileri Kültür Eğitim Kulübü’nün yaklaşık 300 üyesi bulunuyor. – azınlıkça

Yorumlar kapatıldı.