İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dış politika uzmanı Soli Özel: Türkiye kamikazeleşebilir

Tunca Öğreten / @tuncaogreten | tuncao@gmail.com
Diken’in sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Soli Özel, bir süredir Yemen’de Husi milislere karşı operasyonlar gerçekleştiren Suudi Arabistan için “Yemen’de başarıdan başarıya koşan Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin Suriye’de de aynı başarıyı göstermemeleri için bir neden yok!” dedi. Suudi Arabistan ile birlikte Suriye’ye ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirmesi durumunda, Türkiye dış politikasının nasıl etkileneceğini sorduğumuz Özel, şu yanıtı verdi: “Eğer bu ihtimal gerçekleşirse Türkiye dış politikasının, tükenmişliğin ötesinde iflası veya ‘kamikazeleşmesinden’ bahsetmek gerekir kanısındayım.”

***
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Suriye’ye ortaklaşa operasyon düzenlenebileceğine dair açıklamalarını değerlendiren dış politika uzmanı Soli Özel, “Ankara’nın sözünün hükmü olmadığını dost da düşman da gördü. Rusya sözünü tutar; Türkiye’yi vurur” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İncirlik Üssü’ne savaş uçağı göndereceğini, üslerdeki gerekli keşif çalışmalarının dahi yapıldığını söylemişti. Suudi Arabistan askerlerinin kara operasyonu için de hazırlandığının sinyalini veren Çavuşoğlu, Suudi ordusunun Suriye’ye Türkiye üzerinden geçebileceğini temenni ettiklerini de sözlerine eklemişti.
Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi de Suudi Arabistan’a ait sekiz ila 10 uçağın gelecek hafta Türkiye’de olacağını duyurmuştu.
‘Başarıdan başarıya koşan Suudi Arabistan ordusu…’
Diken’in sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Soli Özel, bir süredir Yemen’de Husi milislere karşı operasyonlar gerçekleştiren Suudi Arabistan için “Yemen’de başarıdan başarıya koşan Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin Suriye’de de aynı başarıyı göstermemeleri için bir neden yok!” dedi.
Suudi Arabistan ile birlikte Suriye’ye ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirmesi durumunda, Türkiye dış politikasının nasıl etkileneceğini sorduğumuz Özel, şu yanıtı verdi: “Eğer bu ihtimal gerçekleşirse Türkiye dış politikasının, tükenmişliğin ötesinde iflası veya ‘kamikazeleşmesinden’ bahsetmek gerekir kanısındayım.”
Savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın, Lazkiye’ye konuşlandırdığı ve menzili Gaziantep’ten Antalya’ya kadar uzanan S-400 füzeleriyle Türkiye’yi tehdit ettiğini hatırlattığımız Özel, sözlerine şöyle devam etti: “Suudilerle ya da onlarsız, Türkiye’nin, Suriye hava sahasına girmesi halinde Ruslar ne yapacaklarını açıkça söylediler. Füzeleri de hazır. Çok özel bir anlaşma neticesinde onayı alınmadığı taktirde Rusya’nın, sözünü tutarak Türkiye’ye ait uçakları vurmaya çalışacağını söyleyebiliriz.”
‘PYD’nin vurulması söz konusu olamaz’
Fotoğraf: Reuters
Koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı zaten bir taarruzu olduğuna da vurgu yapan Özel, PYD’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin de karadan destek verdiğini belirtti.
Suudi Arabistan’ın koalisyon üyesi olarak hava saldırılarına katılmadığına da değinen uluslararası ilişkiler uzmanı, “Şimdi hangi sıfatla bu bombardıman yapılacak. Koalisyon üyesi olaraksa; bu durumda NATO ile koordineli demektir. O zaman da PYD’nin vurulması söz konusu olamaz” diye konuştu.
‘Türkiye kendi önemini aşındırıyor’
Türkiye’nin, Rusya ve ABD’nin müttefiki konumundaki PYD’ye karşı olan ısrarlı tutumunun nasıl okunması gerektiğine dair sorumuzaysa Özel şu yanıtı verdi: “Türkiye, PYD konusundaki ısrarıyla kendi öneminin üzerine çok abanıyor ve korkarım ki aşındırıyor. Son haftanın itiş ve kakışı, Ankara’nın sözünün hükmü olmadığını dosta düşmana gösterdi ki; pek akıllıca bir durum olmadığını düşünüyorum. Bundan sonrasında da Türkiye’nin, herhangi bir askeri müdahalesi ağır sonuçlara yol açabilir.”

Yorumlar kapatıldı.