İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Kirill: Papa’yla görüşme terörün olmadığı medeniyetin inşasına yardım edecek

Rus Ortodoks Kilisesinin lideri Patrik Kirill, iki büyük kilise liderinin Küba’da gerçekleştirdiği tarihi görüşmenin ahlaki uzlaşıya dayalı yeni bir küresel medeniyet inşa etmeye ve terörü yenmeye yardımcı olacağını söyledi. RT America’ya konuşan Patrik Kirill, “Birlikte, ahlaki uzlaşı temelinde yeni küresel medeniyeti inşa etmeye çalışmalıyız. Bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda Papa Francis ile görüşmem çok önemliydi” dedi.

Patrik Kirill ve Papa Francis
Dünyanın en büyük iki kilisenin, liderleri şahsında, fikir alışverişinde bulunmak ve her biri kendi bakış açısından ortak sorunları görüşmek için bir araya geldiğini belirten Kirill, “Ve biz, kolayca ortak bir yanıta ulaşabildiğimizi gördük, çünkü iki muhatap arasında ahlaki fikir birliği, tanrı İsa Mesih’e, inançlarına ve kanunlarına inanç vardı” diye konuştu.
Aynı inanç ve kanunlara Müslüman dünyasında ve hatta laik hümanizmde de yer aldığını ifade eden Patrik, “En azından İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, insan haklarını kısıtlayabilir bir şey olarak ahlaka işaret ediyor” diye ekledi.
‘İNSANLIĞI KÖTÜ BİR GELECEK BEKLİYOR’
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov
Kremlin: Papa Francis ve Patrik Kirill’e müteşekkiriz
Rus Ortodokslarının lideri, “İnsan özgürlüğünü kısıtlama açısından bugün ahlaka hiçbir atıf yok. Biz, maalesef, bizi her zaman en derin, ontolojik düzeyde birleştiren şeyden giderek uzaklaşıyoruz. Bu uzaklaşma devam ederse insanlığı kötü bir gelecek bekliyor. Biz, ontolojik değer düzeyindeki derin çelişkiler yüzünden parçalanmış hâlde, küçük bir dünya üzerinde yaşayamayız” ifadelerini kullandı.
Papa Francis ile görüşmenin, tüm insanlar için ahlaki uzlaşı temelinin oluşumuna katkı sağladığını dile getiren Kirill, “Geleneksel ahlakı yıkmaya yönelik kanunlar dahil ahlaki değerlere karşı mücadele etmemeliyiz. Aksine bu ortak ahlaki değerler temelinde anlaşmalıyız ve bu temel üzerinde ortak küresel medeniyeti inşa etmeliyiz. Böyle bir medeniyette teröre yer olmayacak” yorumunda bulundu.

Yorumlar kapatıldı.