İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ardalı`dan Bartholomeos`a `geçmiş olsun` dileği

Mehmet Kurt  
İzmir`e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos`un Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi`ne (APİKAM) yaptığı ziyaret sırasında, duvarda asılı olan, 1922 İzmir Yangını`nı anlatan yağlı boya tablonun başına düşmesi son anda önlendi. Tabloyu yapıp, 2011 yılında müzeye bağışlayan İzmirli yazar ve ressam Ferda Ardalı, Bartholomeos`a `geçmiş olsun` dileğinde bulundu.

Yazar ve ressam Ferda Ardalı`nın yedi yıl önce, `Eleni`nin kızı Halime` adlı kitabının kapağında kullanmak üzere yaptığı 1.5 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde, 6 panodan oluşan `1922 İzmir Yangını` adlı yağlı boya tablosu, 2011 yılında, Seba Uğurtan`ın küratörlüğünü yaptığı Birinci İzmir Bienali`nde sergilendikten sonra APİKAM`a bağışlandı. Özellikle o müzeye bağışlanmasının nedeni ise, bir zamanlar o mekanın İzmir İtfaiyesi`nin bulunduğu yer olmasıydı. Aziz Vukolos Günü için İzmir`e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos`un geçen salı günü Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi`ne yaptığı ziyaret sırasında, duvarda asılı olan, 1922 İzmir Yangını`nı anlatan yağlı boya tablonun başına düşmesi son anda önlendi.
Tablonun hikayesini anlatan Ferda Ardalı, “Osmanlı`nın son dönemindeki İzmir`i kendi büyüklerinin gözünden anlatan `Eleni`nin kızı Halime` adlı roman İzmir yangınıyla bitiyor. Dönem romanı yazabilmek için İzmir tarihi hakkında çok sayıda kitap okudum. O tarihlerde yaşananlar beni çok etkilemişti. Özellikle Kurtuluş Savaşı`nın ardından gelen İzmir Yangını; o devirde Türkiye`nin en büyük ve zengin şehirlerinden biri olan İzmir`in yarısının yanmasına, birçok tarihi değerin kaybolmasına neden olmuştur. İzmir`i, o çağlarda bu denli zengin yapan kültür çeşitliliğiydi. Yunanlar, levantenler bir arada kardeş gibi yaşamaktaydılar. Savaş, arkasından gelen yangın bu kardeşliği yıktığı gibi o güne kadar kazanılmış olan tarihi değerlerin de sonunu getirdi. Tabloyu bitirdikten sonra, yangın resminin sağ köşesine ağzında zeytin dalı olan bir güvercin koymuştum. O mesajın özellikle Yunanlar tarafından da görülmesini çok istemiştim. Çok ilginç ki; yapıldıktan beş yıl sonra Rum Patriği`nin geldiği gün düşmesi, amacımın gerçekleştiğini gösteriyor bana. Tablo düşmeseydi belki de Patrik o barış mesajına dikkat etmeyecekti. İnşallah insanlar geçmişten ders alır, o acılar bir daha yaşanmaz” dedi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos`un ziyareti sırasında, duvarda asılı olan tablonun düşmesiyle tatsız bir şey yaşamamasının sevindirici olduğunu ifade eden Ardalı, `Geçmiş olsun` dileğinde bulundu.
DHA

Yorumlar kapatıldı.