İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lübnan’da Cumhurbaşkanlığı Krizi

Lübnan’da görev süresi 25 Mayıs 2014 yılında dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 21 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 36’ncı kez toplanma kararı aldı… Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis’teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.

***
Lübnan’da görev süresi 25 Mayıs 2014 yılında dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 21 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 36’ncı kez toplanma kararı aldı.
Lübnan Meclisi’nden yapılan açıklamada, 13’üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 2 Mart’a ertelendiğini açıkladı.
-Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı krizi
Lübnan’da 1943 yılındaki milli mutabakata göre, “Maruni Hristiyan” olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor. Görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Süleyman’ın koltuğu 21 aydır boş.
Mecliste Hizbullah’ın da içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen “siyasi kutuplaşma” cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.
14 Mart grubu, 2005’te eski Başbakan Refik Hariri’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluşuyor.
8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Ulusal Özgürlük Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.
-Krizde son yaşanan gelişmeler
14 Mart hareketinin lideri Saad Hariri, rakip siyasi bloktan Beşşar Esed’e yakınlığıyla bilinen Marada Hareketi lideri Maruni Hristiyan Süleyman Franci’yi cumhurbaşkanı adayı olarak teklif etti.
14 Mart bloğunun cumhurbaşkanı adayı Lübnan Güçleri lideri Samir Caca ise Franci’nin adaylığına karşı çıkarak, iç savaş sırasındaki kanlı rakibi Ulusal Özgürlük Hareketi Mişel Avn’a destek verdiğini açıkladı.
Öte yandan Hizbullah, Avn’ın cumhurbaşkanı seçilmemesi durumunda parlamentodaki oturuma katılmayacaklarını bildirmişti.
– Lübnan Parlamentosu
Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis’teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.