İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hristiyanların yüzde 80’i Irak’ı terk etti’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi IKBY Diyanet Bakanlığına bağlı Hristiyan Din İşleri Sorumlusu Albert: “Güvenlik ve terör olaylarından dolayı ülkeyi terk eden Hristiyanların oranı yüzde 80” “Terör örgütü DAEŞ’ten kaçan 150 bin Hristiyan Kürdistan bölgesi, Kerkük ve Bağdat kentlerine sığındı. Bu kişilerin yaklaşık 50 bini Avrupa ve diğer ülkelere gidebilmek için Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a göç etti”

ERBİL (AA) – Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet Bakanlığına bağlı Hristiyan Din İşleri, 2003 yılından bu yana ülke genelinde yaşanan mezhep eksenli çatışmalar ve terör olayları sebebiyle Hristiyanların yüzde 80’inin Irak’ı terk ettiğini açıkladı.
Hristiyan Din İşleri Sorumlusu Halit Albert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2003 yılından bu yana Hristiyan nüfusun gözle görülür oranda azaldığına dikkati çekerek, “Musul başta olmak üzere Irak’ın genelindeki birçok Hristiyan can güvenliği nedeniyle evlerini terk edip, Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Güvenlik ve terör olaylarından dolayı ülkeyi terk eden Hristiyanların oranı yüzde 80” dedi.
Albert, Musul’un terör örgütü DAEŞ’in eline geçmesinin ardından yaklaşık 150 bin Hristiyan’ın bölgeyi ettiğini hatırlatarak, “Terör örgütü DAEŞ’ten kaçan 150 bin Hristiyan Kürdistan bölgesi, Kerkük ve Bağdat kentlerine sığındı. Bu kişilerin yaklaşık 50 bini Avrupa ve diğer ülkelere gidebilmek için Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a göç etti” diye konuştu.
– Musul’da kalan Hristiyanlar DAEŞ’e vergi ödüyor
DAEŞ’in kontrolü altındaki Musul’da halihazırda 68 Hristiyan’ın yaşadığını aktaran Albert, “Hristiyanların büyük bir kısmı ivedi bir şekilde kenti terk ederken yaşlı veya özürlü olanlar evlerinde kalmayı tercih etti. Onlara bakan çocukları ise büyüklerini terk etmek istemedi. Söz konusu kişiler Musul’da kalmayı tercih ettikleri için DAEŞ’e her gün vergi ödüyor” şeklinde konuştu.
Musul’daki Hristiyanlara ait tüm evlere militanlar tarafından el konulduğunu ifade eden Albert, şu anda Hristiyanlara ait birçok evin üs olarak kullanıldığı bilgisini paylaştı.
Devrik Lider Saddam Hüseyin dönemindeki Hristiyanların durumuna da değinen Albert, şunları kaydetti:
“Irak işgalinden önce 2003 yılında yaklaşık 1 milyon 800 bin Hristiyan ülkede mutlu bir şekilde yaşıyordu. Bölgede meydana gelen değişiklikler, Sünni-Şii çatışması ile kiliselerin teröristler tarafından patlatılmasından sonra 1 milyon 500 bini ülkeyi terk ederek Avrupa başta olmak üzere birçok farklı ülkeye göç etti. Elimizdeki verilere göre, şu anda sadece 300 bin Hristiyan Irak’ta kaldı ve bunların çoğu da Kürdistan bölgesinde.”
Terör örgütü DAEŞ’in, Haziran 2014’te Musul’u ele geçirdiği zaman Hristiyanlara, din değiştirmeleri, kentte kaldıkları her gün için vergi ödemeleri veya bölgeyi terk etmeleri olmak üzere üç seçenek sunduğu bildirilmişti.

Yorumlar kapatıldı.