İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

RF Devlet Dumasında 1921 tarihli Türkiye’yle imzalanan Moskova Anlaşmasının iptal edilmesi önerildi

RF Devlet Duması Komünist Partiden milletvekilleri Valeri Rashkin ve Sergey Obukhov, RF devlet başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri bakanı Sergey Lavrov’a 16 Mart 1921 tarifinde RSFSC yönetimi ve Türkiye arasında imzalanan Karedeşlik ve Dostluk Anlaşmasının iptal dilmesi önerisinde bulundu.  İzvestia’nın verdiği habere göre Obukhov ″Türk agresyasının artması durumunda ülkemiz ve müttefikleri için elverişli olmayan tüm Rus-Türk anlaşmalarını hukuki muameleye tabi tutmalıyız. Ankara, çatışmada tansiyonun yükseltilmesinin nereye varacağını anlamalı″ dedi.

Spravedlivaya Rossia (Doğru Rusya) Partisi milletvekili Oleg Pakholkob, Türkiye’nin gerçekten aralarında Dağlık Karabağ’a ilişkin madde de olmak üzere ağır koşullar önerdiğini  kaydederek ″Ancak Türkleri terbiye etmek gerekiyor. Bu dünyada hiç bir şey ebedi değil. Bugün hain bir tutum benimsemişseniz, öyleyse Anlaşmanın iptal edilmesi eşdeğer bir adımdır. Bu meselede Ermenistan bize yardımcı olur″ dedi.

Bu arada Anlaşmanın iptal edilmesi büyük hukuki güce sahip olmasa da, Rus tarafının ne gibi toprak iddialarıyla mutabık olmadığını ortaya koyacağını kaydetti.

Türkiye’yle Dostluk ve Kardeşlik Anlaşmasının iptali daha önce de gündeme gelmişti. Nazizme karşı zaferi sonrasında SSCB Ankara’dan yeni anlaşma imzalamasını talep ediyordu, ancak bu iddialarından Stalin’in ölümü sonrasında vazgeçmişti.

Obukhov ″Üç Transkafkasya cumhuriyetinden ikisi olan Ermenistan ve Gürcistan, Anlaşmanın koşullarını kabul etmemekteler. 1921 yılında Bolşevik iktidarının geleceğinin söz konusu olduğunu anlamalıyız″ dedi.

Anlaşma gereği Kars vilayetinin büyük kısmının Türkiye’ye geçtiğini, eski Batum vilyeti güney bölümünün, Erivan vilayeti Surmalu kazasının Ararat Dağıyla beraber Türkiye’ye geçtiğini kaydedelim.

Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.