İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karnaval fırtına kurbanı

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Düsseldorf‘ta karnaval kutlamalarının iptal edildiği bildirildi… “Bützchen” yeni öpücük en az rengarenk kostümler gibi karnavalın değişmezlerinden. Latince “carne vale”, Türkçe’de “ete veda” anlamına geliyor. Karnavalın ardından Hıristiyan aleminde et ve et ürünlerinin tüketilmediği, 40 gün süren ve Paskalya yortusunda sona eren “oruç” dönemi başlıyor.

***

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Düsseldorf‘ta karnaval kutlamalarının iptal edildiği bildirildi. Almanya’da Ren Nehri’nin geçtiği kentlerde kutlanan ve her yıl renkli görüntülere sahne olan karnaval kutlamalarının fırtına uyarısı nedeniyle Mainz’ın ardından Düsseldorf’ta da iptal edildiği bildirildi.

Düsseldorf Karnaval Komitesi tarafından yapılan açıklamada karnavalın en renkli günü olarak bilinen Rosenmontag kutlamalarının bölgede etkili olması beklenen Ruzica fırtınası nedeniyle iptal edildiği, ancak daha uygun bir zamanda telafisinin yapılacağı kaydedildi.

PEMBE PAZARTESİ

‘Rosenmontag’ günü kent sokakları konfeti ve şekerleme yağmuruna tutulurken, çeşitli karnaval dernekleri sokaklarda araçlarla geçitler düzenler. Üzerlerinde politikacıların değişik boylarda karikatürize edilmiş çeşitli kukla ve figürlerinin yer aldığı dev araçlar, konvoy halinde hareket ederken, kortejin iki yanında yer alan karnaval çılgınlarına da hediyeler dağıtılır. Karnaval etkinlikleri ‘Kül Çarşamba’ diye adlandırılan ‘Aschermittwoch’ günü son bulur.

.

Köln Karnaval Komitesi ise kentte kutlamaların iptal edilmediğini, ancak getirilen kısıtlamalarla devam edeceğini bildirdi. Essen ve Mülheim’da da hava muhalefeti nedeniyle geçitlerin iptal edildiği açıklandı.

 

‘Rosenmontag’ olarak bilinen karnaval gününde siyasetçiler ve güncel gelişmelerin hicvedildiği geçit töreni büyük ilgi görüyor. Kül Çarşambası (Aschermittwoch) olarak bilinen çarşamba günü ise siyasi liderlerin verdiği mesajlarla karnaval kutlamaları sona erecek.

AVRUPA KARNAVALI NASIL KUTLUYOR?

 

TENERİFE’DE SICAK EZGİLER

Kanarya adalarından Tenerife’de, ılıman iklim nedeniyle karnaval bahar havasında geçiyor. Kostümler çok daha hafif. Latin Amerika’daki gibi samba grupları Santa Cruz de Tenerife’deki karnaval geçidinde boy gösteriyor.

 

LA PALMA’DA UNA BULANMAK

Karnavalı Kanarya adalarından bir diğeri olan La Palma’da geçiriyorsanız una bulanmamak için büyük çaba sarf etmeniz gerekiyor. Un savaşı bütün Kanarya adalarının sahip olduğu bir gelenek, ancak günümüzde sadece La Palma’da sürdürülüyor. Un aslında zenginliği sembolize eden pudra şekerinin yerine kullanılıyor.

 

NİCE’DE ÇİÇEK BANYOSU

Fransa’nın Nice kentinin ünlü caddesi Promenade des Anglais’te ise un yerine çiçek savaşı geleneği var. Geçit töreninde festival katılımcıları mimoza, zambak ve papatya yağmuruna tutuluyor. Geçit töreninin tarihi 1876 yılına dayanıyor. O dönemde çoğunluğu İngiliz olan turistlere çiçek hediye edilmesi adettendi.

 

BELÇİKA’DA MARDİ GRAS

Brüksel’e 60 kilometre mesafedeki Binche beldesinde düzenlenen karnavalda ‘”Gilles” adlı maskeli figürler yüzyıllardır başrolü üstleniyor. Kül çarşambasından önceki salı günü “Mardi Gras”ta caddelerde dans ederek bir renk cümbüşü yaratan figürlerin ritüeli 2008’den bu yana UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.

 

VENEDİK’TE MASKELİ BALO

Venedik Karnavalı 12’nci yüzyılda zenginlerin düzenlediği partilere dayanıyor. Karnavalın doruk noktası ise Pisani Moretta Palas’ta düzenlenen Tiepolo Balosu ve Fenice Tiyatrosu ziyareti.

 

REN BÖLGESİNDE ÜNİFORMALI GEÇİT TÖRENİ

Özel üniformalar giymiş dansçılar Almanya’daki hemen her karnaval kulübünün vazgeçilmezlerinden. Köln’de dansçılar karnavalcıları “Alaaf!”, Düsseldorf’ta ise “Helau!” şeklinde selamlıyorlar. Ren Bölgesinde gelenek geçit töreni sırasında yerel şarkılar eşliğinde “Kamelle”, yani şeker toplamak. Karnaval geçidinde izleyicilere yüzlerce ton şeker, çikolata, çiçek ve oyuncak fırlatılıyor.

 

BARIŞÇIL KUTLAMALAR

“Bützchen” yeni öpücük en az rengarenk kostümler gibi karnavalın değişmezlerinden. Latince “carne vale”, Türkçe’de “ete veda” anlamına geliyor. Karnavalın ardından Hıristiyan aleminde et ve et ürünlerinin tüketilmediği, 40 gün süren ve Paskalya yortusunda sona eren “oruç” dönemi başlıyor.

Yorumlar kapatıldı.