İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İran da Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmak istiyor

Hüseyin Güngör  | Almatı
Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında kurulan ve daha sonra Kırgızistan ve Ermenistan’ın da üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne İran’ın da dahil olmak istediği iddia ediliyor. İran’ın Kırgızistan Büyükelçisi Ali Najafi Hoşrudi, basına yaptığı açıklamada ülkesinin de Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmayı düşündüğünü söyledi.

Avrasya Gümrük Birliği, Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından kurulmuştu. İlk kez Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından dile getirilen birlik aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de hayali olduğu ileri sürülmüştü. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri arasında ticareti kolaylaştırmak ve avantajlı hale getirmek amacıyla kurulan Avrasya Birliği’ne, Kırgızistan’dan sonra 2016 yılında Ermenistan da üye olmuştu.
Öte yandan, Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, geçtiğimiz günlerde 2016 yılında Orta Asya ülkelerini kapsayan; siyasi, ekonomik, istikrar ve güven konularını içeren bir rapor yayımlamıştı. Raporda İran’ın bölgede daha aktif rol alacağını ifade etmişti.
İran’a uygulanan yaptırımların 2016 yılında kaldırılmasının ardından bu ülkenin Orta Asya bölgesinde daha aktif hale gelmek isteyeceğinin belirtildiği raporda, Tahran yönetiminin de küresel ekonomilerde artık enerji tedarikçisi olmak isteyeceği ve bu isteğin bölgenin ekonomisine olumsuz yansıyabileceği ifade edilmişti.

Yorumlar kapatıldı.