İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IŞİD’le ticaret iddiaları: Türkiye hükümeti sıkıştı

İsrail Savunma Bakanı, kısa bir süre önce Türkiye ile IŞİD arasında petrol ticareti olduğunu dile getirdi. Açıklamanın, İsrail ile ilişkilerini zirveye çıkaran Yunanistan’dan yapılması da dikkat çekti. Konuyu değerlendiren araştırmacı Özgür Şen, pek çok aktörden biri olan Türkiye’nin uluslararası arenada sıkıştığına dikkat çekiyor.  Sputnik’de Elif Örnek’in derlediği haber şöyle: İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, “Bildiğiniz gibi IŞİD uzun zamandır petrol karşılığında Türk parasından faydalanıyor” sözleriyle, uzun bir süredir dillendirilen IŞİD petrol ticaretini bir kez daha gündeme getirdi. Yalon’un bu açıklamayı Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapması da dikkat çekti.

İsrail ile Yunanistan arasındaki ilişkilere bir süredir mercek tutan, ‘Türkiye’de Laiklik ve Sol’ kitabının yazarı Özgür Şen, Yalon’un bu açıklamayı Atina’da yapmasının Yunanistan ve Güney Kıbrıs ilişkilerinde ‘diplomatik bir jest’ olduğunu söyledi.
‘IŞİD İHALESİ BİR AKTÖRÜN ÜZERİNE KALACAK’
Türkiye ile İsrail’in ilişkilerini resmileştirmeye başladıkları dönemde Yalon’un IŞİD ile petrol ticareti iddialarını gündeme getirdiğine dikkat çeken Şen “Daha önemlisi, uluslararası arenada gittikçe sıkışan AKP hükümetinin üzerine açıktan gidiliyor oluşu. İsrail de bu fırsatı kaçırmıyor. Üstelik İsrail bu açıklamayı Türkiye ile de ilişkileri yoluna koymaya başlamışken yapıyor. Türkiye ile İsrail’in arası şu anda sanıldığı kadar kötü değil. Ama AKP’nin yaşadığı zorluklardan belli ki İsrail de faydalanmak istiyor” dedi.
IŞİD’in bölgedeki pozisyonunu edinmesinde pek çok aktörün rolü olduğunu vurgulayan Şen “İsrail de bu aktörlerden birisi. Bu IŞİD ihalesi öyle ya da böyle birinin üzerine kalacak. En büyük adayın kim olduğunu gören herkes ona göre pozisyon alıyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘İSRAİL DE PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN ALIYOR’
IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına gönderildiğinin ve diğer ülkeler tarafından satın alındığının hatırlatılması üzerine Şen, bu petrolün önemli bir miktarının dünya piyasasına kamufle edilerek, farklı kaynaklardan gelen petrolle birlikte servis edildiğini belirtti.
“Irak Kürdistanı tarafından, merkezi hükümetten bağımsız yapılan petrol ticareti bu iş için pek çok açıdan kullanışlı” ifadelerini kullanan Şen “Bu konuda kanıtlar da mevcut. Ama iş tam bu noktada ilginçleşiyor çünkü İsrail tüm petrol ihtiyacının yüzde 75’ini, Irak Kürdistanı’ndan karşılıyor ve bunun için de Türkiye geçiş noktası olarak kullanılıyor. Güney Kıbrıs ve Yunanistan da Kürt petrolünün alıcıları arasında. Bu ticaretin uluslararası kuralları delmek için normal görülemeyecek yöntemlerle yapıldığını da belirtmeliyim. İtalya ve Fransa da Kürt petrolünün alıcıları arasında” dedi.
‘IŞİD PROBLEMİ BİZE ANLATILDIĞINDAN FARKLI’
Bölgede bu ticaretle bağlantısı olduğu iddia edilen ülkelere dikkat çeken Özgür Şen “Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Irak Kürdistanı ve İsrail… Yalnızca Ortadoğu’nun değil, dünyanın haline dair fikir veriyor bence bu liste. Herkesin kendi çıkarlarını düşündüğünü, IŞİD probleminin de göründüğünden ya da hep bize anlatılmak istenenden daha karmaşık olduğunu gösteren karanlık bir tablo bu” ifadelerini kullandı.
‘İSRAİL İLE İLİŞKİLER, SYRIZA’YA DAİR İPUCU’
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’un açıklamayı Atina’da yapmasına dikkat çeken ve Yunanistan- Güney Kıbrıs – İsrail ilişkilerinin gelişmesine de değinen Şen, SYRIZA hükümetinin ortaklarından ANEL’in İsrail’in ‘kadim dostlarından’ olduğunu ancak ilişkilerin gelişmesinin yalnızca bununla açıklanamayacağını kaydetti.
Güney Kıbrıs’ın doğalgaz araması sırasında üçlü olarak derinleşen ilişkilerin tarihi bir seviyede olduğunu söyleyen Şen “Yunanistan açısından bunun SYRIZA hükümetine nasip olması tarihin bir ironisi değil, SYRIZA’nın siyasi karakterine dair bir ipucu. Tüm dünyada sol, İsrail karşıtlığıyla bilinir ve bunun haklı sebepleri vardır. SYRIZA bu gelenekle ilişkisi olmadığını attığı her adımla gösteriyor. Yunan ekonomisinin çok kötü durumda olması bahane edilerek İsrail ile yakınlaşmak, sosyal demokrat pragmatizmin en kötü örneği olsa gerek. SYRIZA, Yunan halkının değil, Yunan sermayedarlarının çıkarlarına uygun hareket ediyor. Ekonomik ve askeri olarak İsrail ile artan işbirliği bunun göstergesi. Konu İsrail açısından oldukça sade. Bölgenin yalnız ülkesi İsrail hareket alanını genişletecek her türlü adımı doğal olarak atıyor. Yunanistan – Kıbrıs ekseni, Akdeniz’deki varlığını kalıcılaştırıyor İsrail’in” dedi.

Yorumlar kapatıldı.