İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Acıların ‘Deliller’i yok ediliyor

Ermeni soykırımında toplama kampı, sonra da yetimhane yapılan ve ismi “Millet Hanı” olarak değiştirilen Han-ı Delilan (Deliller Hanı), ticarethaneye dönüştürülmek isteniyor. Tarihi bir dönemin belleği olan han ile birlikte kentteki gayrimüslim izler de siliniyor. 1950’li yıllarda nüfusunun yarısından fazlasını gayrimüslimlerin oluşturduğu Urfa’da, gayrimüslimlere yönelik izler neredeyse tamamen silindi. “Tehcir” politikası ile yaşanan sürgünlerin son durağı olan Urfa’da Ermeniler katliamdan geçirilirken, çocukları da buradaki yetimhanelere verildi.

ERMENİ YETİMHANESİ
Sadece Ermenilerin değil, Cumhuriyet tarihi boyunca Urfa’daki bütün gayrimüslim izler silindi. “Tehcir” döneminde Ermeni yetimhanesi olarak kullanılan Han-ı Delilan’ın ismini “Millet Hanı” olarak değiştirmekle yetinmeyen devlet, AKP döneminde de Han-ı Delilan’ı restorasyon adı altında ticarethaneye çevirmeye çalışıyor.
RANT MEKANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Adeta kent tarihinin beleği olan han, önce Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Sonradan restore edilip sosyal ve kültürel amaçlı bir müze yapılmak amacıyla İl Özel İdaresi’ne devredildi. Ancak Urfa’ya gelen valiler ve diğer yetkililerin projeyi birbirine devretmesiyle proje askıya alındı.
Cemaate yakın olduğu iddia edilen Atlas Holding ve DNR şirketleri 2006’da, hanı 5 yıldızlı otel yapmak amacıyla Kültür Bakanlığı’na başvurdu. Müracaat 2010 yılında onaylandı. 2014 yılında tamamlanması amaçlanan ancak sarkan proje, AKP- cemaat kavgası nedeniyle iptal edildi. Etrafı çitlerle örülen hanın içinde nasıl bir çalışma yapıldığı görülemezken, hana son halini vermek için Millet Han’ı Turizm Yatırım İnşaat şirketine devredildi. Ancak 11 Nisan 2015 tarihinde Butik Otel olarak tamamlanması gereken han, halen etrafı çitlerle çevrili bir inşaat konumunda. (Urfa/DİHA)

Yorumlar kapatıldı.