İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye Suriye’yi işgâle hazırlanıyor’

Yazılı açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye’nin Suriye’ye askeri işgal hazırlığında olduğu yönünde şüpheleri olduğunu ifade etti. Sözcü, bu şüphelerin ciddi temelleri olduğunu da iddia etti. Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye topraklarında harekete geçme yönünde gizli hazırlık yaptığına yönelik sinyaller artıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Türk tarafının bu eylemlerini tehlikeli bir emsal ve Suriye sınırı yakınlarındaki yasadışı askeri etkinliği gizlemek yönünde bir çaba olarak görüyor” ifadeleri kullanıldı.

***
Rusya Savunma Bakanlığı, “Türkiye’nin Suriye’ye askeri işgal hazırlığında olduğu yönünde ciddi şüpheleri olduğunu” ifade etti. Bakanlık, Rus gözlem uçağına izin vermeyen Ankara’nın kendilerine somut bir açıklama yapmadığını da iddia etti.
Yazılı açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye’nin Suriye’ye askeri işgal hazırlığında olduğu yönünde şüpheleri olduğunu ifade etti. Sözcü, bu şüphelerin ciddi temelleri olduğunu da iddia etti.
Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye topraklarında harekete geçme yönünde gizli hazırlık yaptığına yönelik sinyaller artıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Türk tarafının bu eylemlerini tehlikeli bir emsal ve Suriye sınırı yakınlarındaki yasadışı askeri etkinliği gizlemek yönünde bir çaba olarak görüyor” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık, Türkiye üzerinde uçuş yapmayı planlayan Rus gözlem uçağına izin vermeyen Ankara’nın kendilerine somut bir açıklama yapmadığını da ifade etti.
Ankara-Moskova gerginliği
Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler, Kasım ayında Türk uçaklarının sınırı ihlâl eden Rus uçağını düşürmesinin ardından gerilmişti.
Türk Dışişleri, 29 Ocak’ta bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, “Hava sahasını ihlâl iddiası Türkiye’nin kasıtlı provokasyonudur” açıklamasını yaptı.
Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı, 1-5 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye üzerinde uçuş yapmayı planlayan Rus gözlem uçağına Ankara’nın izin vermediğini belirtti. Moskova, Türkiye’nin Açık Hava Sahası Anlaşması’nı ihlâl ettiğini savundu. Türk Dışişleri, Rusya’nın Türkiye üzerinde yapması planlanan gözlem uçuşunun iptal edilme gerekçesini, ‘rota üzerinde mutabakat sağlanamadı’ sözleriyle açıkladı.
Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Yorumlar kapatıldı.