İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Büyükelçi görevine dönüyor”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın görevine dönmesine karar verildiğini açıkladı… Bilgiç, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi’nin yeniden görevine başlayacağını, “Bu çerçevede, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda 12 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ayinden beri istişareler için Merkez’de bulunan Vatikan Büyükelçimiz Mehmet Paçacı’nın görevine dönmesine karar verilmiştir” ifadesi ile duyurdu. Vatikan ile Türkiye arasında 1960 yılına dayanan ilişkiler, geçen yıl 12 Nisan’da Papa Franciscus’un Ermeniler için düzenlenen ayinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili “soykırım” ifadesini kullanmasıyla gerilmişti. Papa’nın açıklamaları üzerine Türkiye aynı gün Vatikan nezdindeki büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı’yı Ankara’ya çağırarak ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

***
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın görevine dönmesine karar verildiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bir soruya verdiği yazılı cevapta, dün Vatikan Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamanın müspet bir gelişme olarak karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Söz konusu açıklamada, 1915 olaylarına ilişkin olarak, tarihin ve acıların daha iyi anlaşılabilmesi için arşivleri tarihçilere ve araştırmacılara açma yönündeki irademizin, dolayısıyla tarafımızdan 2005 yılında yapılan Ortak Tarih Komisyonu önerisinin takdirle karşılandığı belirtilmektedir. Açıklamada ayrıca, 1977 yılında şehit edilen Vatikan Büyükelçimiz Taha Carım’ın hatırasına yapılan atıfla, şiddetin ve terörün kınandığı kaydedilmektedir.”
Bilgiç, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi’nin yeniden görevine başlayacağını, “Bu çerçevede, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda 12 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ayinden beri istişareler için Merkez’de bulunan Vatikan Büyükelçimiz Mehmet Paçacı’nın görevine dönmesine karar verilmiştir” ifadesi ile duyurdu.
Vatikan ile Türkiye arasında 1960 yılına dayanan ilişkiler, geçen yıl 12 Nisan’da Papa Franciscus’un Ermeniler için düzenlenen ayinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili “soykırım” ifadesini kullanmasıyla gerilmişti. Papa’nın açıklamaları üzerine Türkiye aynı gün Vatikan nezdindeki büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı’yı Ankara’ya çağırarak ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirmişti.
Vatikan, Aziz Petrus Meydanı’nda Papa Franciscus’un Çarşamba günleri yaptığı kabulün ardından Çanakkale ile ilgili bir kitabın tanıtımına dair yaptığı açıklamada, Papa’nın geçen yıl “soykırım” olarak nitelediği 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili “trajik 1915 olayları” ifadesini kullanırken, 1977’de Ermeni terör örgütü ASALA tarafından katledilen dönemin Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım’ın öldürülmesini kınamıştı.

Yorumlar kapatıldı.