İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’dan Tarihi Soykırım Kararı

Avrupa Parlamentosu, IŞİD’in Ortadoğu’daki katliamlarını soykırım olarak kabul etti. Parlamento kararında “Sözde İslam devleti Hıristiyanlara, Yezidilere, diğer dini ve etnik azınlıklara soykırım uygulamıştır” dendi. Brüksel merkezli Avrupa Parlamentosu tarihi bir karar imza attı. Birlik, Ortadoğu’da süregelen katliamları soykırım olarak kabul etti. AP kararında, Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Ezidiler, diğer dini ve etnik azınlıklara karşı bir soykırım yapıldığı yer aldı. Birleşmiş Milletler’i de göreve çağıran Avrupa Parlamentosu, IŞİD tarafından işlenen şiddet suçlarını soruşturması için Güvenlik Konseyi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruyu desteklemesini istedi.

Kararda Avrupa Birliği’ne de, din ve inanç özgürlüğü için daimi özel temsilcilik kurulması çağrısı yapıldı.
Birleşmiş Milletler, suçların en büyüğü kabul edilen soykırımı, “ulusal, etnik, ırksal ve dinsel bir grubun bütününün ya da bir bölümünün yok edilmesi niyetiyle girişilen her türlü hareket” olarak tanımlıyor.
Suriye’de Hıristiyan nüfus 1 milyon 250 binden 500 bine, Irak’ta ise 1 milyon 400 binden 275 binin altına düştü. IŞİD, Ağustos 2014’te de Şengal’a saldırmış ve binlerce Ezidi’yi katletmişti. Yüz binlerce Ezidi evlerini terk ederken, binlerce kadın ve kız çocuğu rehin almıştı.

Yorumlar kapatıldı.