İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IŞİD’den Hristiyanlara tehdit

Gökçer Tahincioğlu Ankara
Protestan Kiliseler Derneği’nin 2015 Hak İhlalleri Raporu’ndan çarpıcı bilgiler çıktı. Raporda, Türkiye’deki kiliselerin IŞİD tarafından tehdit edildiği belirtilirken, din adamlarına yönelik tehdit ve saldırıların faillerinin bulunamadığı vurgulandı. Rapora göre, özellikle IŞİD kaynaklı tehditlerde büyük artış görüldü. Raporda, ihlaller özetle şöyle sıralandı:
–  Balıkesir’de kilise kapısına “Türk İslam Birliği” yazılı kağıt asıldı. Binanın duvarına “Allah Birdir” yazıldı.
–  Samsun’da eli sopalı erkek bir şahıs kilisenin kapısına gelerek küfür ve hakaretlerde bulundu. Polis şahsın elindeki sopayı bıraktırdı ama gözaltına almadı. Aynı kişi tekrar kiliseye geldi.
–  İzmir Torbalı Baptist Kilisesi önderine, köyün camiinde Hıristiyanlara yönelik nefret söylemi içeren hutbeden bir süre sonra, tarlada ailesi ile birlikte çalışırken, orman içinden birkaç defa av silahı ile ateş edildi.

–  Ankara Batıkent’teki kiliseye gelen bir kişi kilise önderine darp girişiminde bulundu. Karakola götürülen kişi serbest bırakıldı. Aynı kişi kiliseye yeniden geldi, ancak bu defa aranmasına rağmen polis kiliseye gelmedi.
IŞİD keşif yaptı
–  Noel ve yılbaşının kutlanmaması ile ilgili nefret söylemleri, bilboard reklamları, afişler, gazete haberleri ve televizyon programları, kutlamalar döneminde tedirginlik yaşanmasına neden oldu.
–  Ağustos ayının ikinci yarısında başlamak üzere, Türkiye genelinde 15 kilise ve 20’ye yakın kilise önderi tehditlere maruz kaldı. Tehdit içerikleri, tehdidin geldiği telefon numarası, e-mail adresleri, Facebook profilleri ve Youtube video linkleri şikâyet dilekçelerinde belirtilmelerine rağmen bugüne kadar failleri bulunmadı. Tehdit içerikleri, kullanılan görseller, marşlar ve kullanılan hesap isimleri bu tehditlerin IŞİD kaynaklı olduğunu gösterdi.
30 Aralık günü Ankara’da yakalanan iki IŞİD üyesinin canlı bombanın ifadelerinde Ankara’daki kiliselerde keşif yaptıkları ortaya çıktı.
Raporda ayrıca Hıristiyanlar’ın kilise kurmak için yaptıkları başvurularda Diyanet’ten görüş alındığı, Diyanet’in Çankaya ve Kayseri’de kilise kurulması planlanan yerler için “cami yapılacak” görüşünü ilettiği kaydedildi.

Yorumlar kapatıldı.