İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa Ermenilerinden İHD’ye cesaret ödülü

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber
Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi, Paris’te düzenlenen bir törenle İnsan Hakları Derneği’ne cesaret madalyası takdim etti. Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF), dün akşam Paris’te düzenlenen bir törenle İnsan Hakları Derneği’ne cesaret madalyası takdim etti.

Fransa’da faaliyet gösteren sivil ve siyasi Ermeni kurumlarının çatı kuruluşu olan CCAF’nin her yıl düzenlediği yıllık yemeğe, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Ermenistan’ın Fransa Büyükelçisi Viguen Tchitetchian, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Ermenistan’ın İsviçre Büyükelçisi Charles Aznavour, Fransa Parlamentosu grup başkanları, senatörler,  siyasi parti başkanları, milletvekilleri, akademisyenler ve çok sayıda Ermeni toplumu mensubu katıldı.

Fransa ve Diaspora temsilcilerini bir araya getiren gecede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkârını yasal olarak suç sayan kanun tasarısının Fransa’da yeniden ele alınacağını söyledi.
  
Cumhurbaşkanı Hollande’ın gecede yaptığı konuşmaya ilişkin Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2011 yılında Fransa Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Ermeni Soykırımı’nın inkârını cezai yaptırıma tabi tutan yasanın kapsamlı bir şekilde ele alınarak hazırlanma sürecinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski başkanı Jean-Paul Costa bizzat görev alacak.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande konuşmasında, Türkiye-Ermenistan arasında uzlaşı sağlanmasını desteklediklerini belirterek, iki ülke arasında diyalog kurulması konusunda Fransa’nın yardıma hazır olduğunu ifade etti.
CCAF’nin düzenlediği gecede Fransa ve Diasporalı temsilcilerin yaptığı konuşmaların ardından, bu yılın Cesaret Madalyası, İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) takdim edildi. Ödülü, İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır aldı.
Aynı zamanda İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi olan Meral Çıldır, Fransa Ermenilerine teşekkür ettiği konuşmasında, takdim edilen ödülün Türkiye’deki İnsan Hakları savunucularına güç vereceğini belirterek mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 
İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır konuşmasında şunları söyledi:
“TÜRKİYE SUÇUNU KABUL ETSEYDİ BUGÜNKÜ SUÇLAR İŞLENEMEZDİ”
“Sizlere Türkiye’den İnsan Hakları Derneği yöneticileri ve tüm üyelerinin, saygılarını, selamlarını, teşekkürlerini ve en iyi dileklerini getirdim.
CCAF’in bu yıl Cesaret Madalyası’na derneğimizi layık görmesi bizim için büyük bir onur. Burada Fransa’nın ve Ermeni toplumunun en üst düzey temsilcilerinin bulunduğu bir toplantıda bulunmak şahsen benim için de büyük bir onur. Bunun için en içten teşekkürlerimizi sunuyorum.
Bu ödül, Ermeni soykırımının Türkiye devleti ve toplumu tarafından tanınması ve soykırım inkârcılığına son verilmesi konusunda yaptığımız çalışmalar için verildi. Bunun için müteşekkiriz.
Ama bizler bu çalışmaları “cesaretli” olduğumuz için yapmadık. Bunları insan hakları savunucularının en temel görevi, bir insanlık görevi olarak yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Madalyanız bize gurur verdi, ama biz yaptıklarımızdan gurur duymuyoruz. Övünmüyoruz. Tersine ne kadar az şey yaptığımızı biliyoruz ve bu yüzden başımız öne eğik. Türkiyeliler olarak soykırım ve inkârının utancı içindeyiz.
Geldiğim ve yurttaşı olduğum Türkiye 100 yıldır işlenen suçun ağır sorumluluğu altında. Eğer Türkiye soykırım suçunu kabul etseydi, pişmanlık belirtip, kayıpları telafi yoluna gitseydi, ondan sonraki suçlar, bugünkü suçlar işlenemezdi. Türkiye soykırımı tanıyıncaya kadar, soykırımın kayıplarını telafi edinceye kadar üzerindeki bu büyük lanetten kurtulamayacak, demokrasiye, insan haklarına ve barışa kavuşamayacak.
Bugün, Ermeni soykırımından 100 yıl sonra Kürtlere karşı bir soykırım girişimi var. Kürtlerin yaşadığı yerlerde ilçeler, mahalleler, evler tanklarla, toplarla bombalanıyor. Yaralılar kan kaybından ölüme terk ediliyor, insanlar ölülerini gömemiyorlar. Türk ordusu kendi yurttaşına karşı savaşıyor. Bir zamanlar Ermenilerle Kürtlerin tarihsel ortak yurdu olan topraklar bir kez daha kan ağlıyor.
Bugün yaşananların Ermeni soykırımı ile bağlantısını bizzat devlet görevlileri ifade ediyor. Zırhlı polis araçlarının Cizre sokaklarında “Hepiniz Ermenisiniz” anonslarıyla dolaştığı, kendi çektikleri videolarla kayda geçti. “Ermeni” sözcüğünün suçlama ve hakaret amaçlı olarak kullanılması, inkârın nasıl nefret ürettiğinin somut kanıtı. Aynı zamanda soykırımcı devlet aklının hâlâ yürürlükte olduğunun da göstergesi. 
Verdiğiniz bu Madalya, mücadeleye devam için bize büyük güç verecek, bu madalyayı gururla taşıyacak, Türkiye’de adalet talebinin sesi olmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar kapatıldı.