İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaptırımlardan kurtulan İran Avrupa’da yatırımcı peşinde

İran, uluslararası ambargoların kalkmasıyla birlikte yakın ilişkileri bulunan Ermenistan ile ortak projeleri de hızla hayata geçirmek istiyor. Bunların başında da İran-Ermenistan Demiryolu ile Kuzey-Güney Otoyolu Koridoru inşası yer alıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptığı telefon görüşmesinde özellikle Basra Körfezi’ni Karadeniz’e bağlayacak demiryolu projesine dikkat çekerek bunun tamamlanması için iki ülkenin tüm imkanlarını kullanması gerektiğini söyledi. Ruhani, yaptırımların kalmasıyla ikili ekonomik ilişkilerin kolaylaşacağını da ifade ederken,  İran ve Ermenistan arasındaki samimi ve dostane ilişkilerin ‘dünyada sembol ve örnek’ oluşturduğunu kaydetti.

***

Ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasının ardından ekonomisini yeniden canlandırmak isteyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yatırımcı çekmek için İtalya ve Fransa’yı ziyaret ediyor. İtalya’da 17 milyar Euro’luk anlaşmalara imza atılacak. Fransa’da ise 114 adet Airbus uçağı alımı için imza konulması bekleniyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Temmuz 2015’te varılan nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin ardından uluslararası yaptırımların kaldırılmasından 10 gün sonra Avrupa turuna çıktı. İran’ın küresel ekonomiye yeniden dahil olmasına yeşil ışık yakılmasıyla ülkesine yabancı yatırımcı çekmek isteyen Ruhani, 5 bakan ve önde gelen 120 işadamı ile birlikte dün Avrupa seyahatinin ilk durağı İtalya’ya gitti. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Matteo Renzi ile görüşen Ruhani, bugün de iki ülke arasındaki yatırımları artırmak amacıyla düzenlenecek iş forumuna katılacak, Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco ile bir araya gelecek. Ruhani, ikinci durağı Fransa’da da Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından Elysée Sarayı’nda ağırlanacak. 1999 yılından bu yana Avrupa’ya resmi ziyaret gerçekleştiren ilk İran cumhurbaşkanı olan Ruhani’nin 5 gün sürecek ziyaretinde, İran’da yaptırımlar nedeniyle bakımsız kalan altyapının yenilenmesi, ulaşım ve inşaat sektörleri ile enerji ve petrol alanlarında birçok anlaşma imzalanacak. Ruhani, Tahran’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada da başta İtalya ve Fransa olmak üzere Avrupa Birliği ile ilişkilerde orta ve uzun vadeli yol haritasını detaylandırmak istediklerini söyledi. 

Tahran ile geleneksel olarak yakın ekonomik ilişkileri bulunan İtalya’nın petrol boru hattı inşası anlaşması dahil toplam 17 milyar Euro’luk anlaşmaya imza atması bekleniyor.  Ruhani, Fransa’da ise ambargolar sebebiyle yenileyemedikleri sivil havacılık filolarının modernize edilmesi ve otomobil üretimiyle ilgili önemli anlaşmalara nezaret edecek. Tahran, Fransa merkezli havacılık devi Airbus’tan 114 yolcu uçağı alımı anlaşmasına imza koyacak. Fransız otomobil devi Peugeot ile de 500 milyon Euro’luk bir anlaşma öngörülüyor. Yaptırımlardan önce İran’da yılda 400 bin araç satan Peugeot, bazı modellerini bu ülkede üretmeyi planlıyor. Enerji ve taşımacılık sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından Fransız Alstom da İran’da yatırım yapmayı düşünüyor.

Tahran’dan New York’a uçak seferi hazırlığı

İran liderinin tarihi Avrupa seyahatinin gündeminde ticari ilişkilerin yanı sıra Suriye’deki iç savaş ve IŞİD ile mücadele de bulunuyor. Ruhani, Suriye’deki iç savaşta muhaliflerin safında yer alan Avrupalı ülkelere, siyasi çözüm için Beşşar Esed’in görevden alınması şartından vazgeçmelerini isteyecek. İran, 1979’daki devrim ile iplerin koptuğu ABD ile de ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor. Amerikan Boeing şirketi ile uçak alımı için pazarlık yapan İran, ABD’ye direk uçak seferleri başlatmak üzere de müzakereler yürütüldüğünü açıkladı. Tahran’dan New York’a en son 36 yıl önce direk uçak seferi düzenlenmişti.

Ruhani’den Ermenistan’a: Dostluğumuz dünyada örnek

İran, uluslararası ambargoların kalkmasıyla birlikte yakın ilişkileri bulunan Ermenistan ile ortak projeleri de hızla hayata geçirmek istiyor. Bunların başında da İran-Ermenistan Demiryolu ile Kuzey-Güney Otoyolu Koridoru inşası yer alıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptığı telefon görüşmesinde özellikle Basra Körfezi’ni Karadeniz’e bağlayacak demiryolu projesine dikkat çekerek bunun tamamlanması için iki ülkenin tüm imkanlarını kullanması gerektiğini söyledi. Ruhani, yaptırımların kalmasıyla ikili ekonomik ilişkilerin kolaylaşacağını da ifade ederken,  İran ve Ermenistan arasındaki samimi ve dostane ilişkilerin ‘dünyada sembol ve örnek’ oluşturduğunu kaydetti. TAHRAN DHA

Yorumlar kapatıldı.