İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Papa, Türkiye’nin tepkisini çekmemek için Nisan değil Mayıs’ta Ermenistan’a gidebilir”

Bir İtalyan gazetesi Papa’nın Türkiye’nin tepkisi çekmemek için Mayıs ayında Ermenistan’a gidebileceğini yazdı. İtalyan La Repubblica gazetesi, 1915 Olayları’nın 101’inci yılı münasebetiyle Papa Francesco’nun Ermenistan’a gitmeyi planladığını, ancak Türkiye’nin tepkisini çekmemek için bunu Nisan değil Mayıs ayında yapmayı düşündüğünü yazdı.

Söz konusu ana akım gazetenin Türkiye ve Vatikan haberlerinden sorumlu muhabiri Marco Ansaldo, Papa ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Salı günü Vatikan’da bir araya geleceğine ilişkin bir haber hazırladı.
Gazete, 1999 yılından sonra Vatikan’ı ziyaret edecek ilk İran lideri olacağının altını çizdiği Ruhani’nin, bu buluşmada Papa’yı ülkesine resmen davet edeceğine ilişkin bilgiler edinildiğini de kaydetti.
Papa’nın Tahran’ı ziyaretinin tarihi nitelikte olacağı vurgulanan haberde, İran’la direk bir diyalogun, bölgede barış köprüsü kurulmasını sağlamak için önemli olacağı da öne sürüldü.
Bunu yanında, Ermeni patrikleri ve Erivan hükümetinden birçok kez davet aldığı belirtilen Papa’nın, Ermenistan ziyaretinin tarihinin de belirlenmeye çalışıldığı haberde belirtilenler arasında.
“VATİKAN TÜRKİYE’Yİ RAHATSIZ ETMEK İSTEMİYOR”
Haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkiler halihazırda soğuk ve Ankara hükümeti, hala büyükelçisini orada tutuyor olsa da, Vatikan Türkiye’yi rahatsız etmek istemiyor. Bu nedenle Papa, soykırımın 101’inci yıldönümüne denk gelen Nisan ayını es geçerek, Erivan’a ziyaretini Mayıs ve sonrasında gerçekleştirebilir. Bazıları Papa’nın, İran ve Ermenistan seyahatini, aynı zamanda yapabileceğini de söylüyor. Diplomatik kaynaklar, ‘Bu Papa’yla her şey mümkün’ diyor” ifadeleri kullanıldı.
Papa, Kasım ayı sonunda Afrika seyahatinden dönüşte uçakta yaptığı basın toplantısında, Ermenistan’a gidip gitmeyeceğini soran bir gazeteciye, “Geçen yıl 3 patriğe, oraya (Ermenistan’a) gideceğime dair söz verdim: söz vardır. Bunu gerçekleştirebilir miyim bilmiyorum, ama söz vardır” diye karşılık vermişti.
DHA

Yorumlar kapatıldı.