İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKPM kulisleri Karabağ tasarısına ilişkin rüşvet iddialarıyla çalkalanıyor

Deniz Güneş / Demokrat Haber
AKPM’nin Bosnalı parlamenteri Militsa Markovic ve İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Walter’ın Dağlık Karabağ’a ilişkin olarak sunduğu tasarılar, 26 Ocak 2016’da AKPM’de yapılacak olan oylama ile ele alınacak…Strazburg’daki AKPM’de ele alınacak olan tasarıların oylanmasına günler kala, Azerbaycan’ın başkenti Bakü merkezli kaynaklardan bağımsız olarak durumu değerlendiren uluslararası analistler, tasarıyı gündeme getiren İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Walter ile AKPM’nin yeni dönem başkanı Pedro Agramunt’e yöneltilen tarafgirlik eleştirilerine dikkat çekiyor. İngiliz Milletvekili Walter’ın sadece Bakü yönetiminin görüşlerine yer verdiği bir raporla önergeyi hazırlayarak AKPM’ye sunduğu vurgulanırken, Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan yönetimini destekleyen Ankara’nın ise Walter’a geçen Mayıs ayında Türkiye vatandaşlığı vermesinin bir tesadüf olamayacağına dikkat çekiliyor.

***
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi gündemine getirilen Karabağ tasarısının perde arkasındaki tarafgirliğe ilişkin uluslararası kamuoyunun yönelttiği eleştiriler, Strazburg kulislerini karıştırdı.
25 Ocak 2016’da kış dönemi oturumlarına başlayacak olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Azerbaycan ve Ermenistan arasında krize neden olan bölge Dağlık Karabağ’a ilişkin olarak sunulan iki ayrı tasarıyı oylamaya hazırlanıyor.
AKPM’nin Bosnalı parlamenteri Militsa Markovic ve İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Walter’ın Dağlık Karabağ’a ilişkin olarak sunduğu tasarılar, 26 Ocak 2016’da AKPM’de yapılacak olan oylama ile ele alınacak.
“Azerbaycan’ın sınır bölgelerindeki ahalinin kasten sudan mahrum bırakılması” ile “Dağlık Karabağ ve Azerbaycan’ın işgal altındaki diğer topraklarında şiddetin tırmanması” başlıklarını taşıyan iki tasarıyla, Dağlık Karabağ sınırları dahilindeki Sarsang barajından su akışının sağlanması ve Dağlık Karabağ’ı çevreleyen rayonlardaki Ermeni askeri birliklerinin bölgeden çıkartılarak yerine Azeri askeri birliklerinin konuşlandırılmasına yönelik önerge gündeme getirilmek isteniyor. 
Dağlık Karabağ ve Azerbaycan sınır hattında aralıklarla yaşanan askeri çatışmaları göz önünde bulunduran barış yanlısı uluslararası gözlemciler, sunulan tasarıyla gündeme getirilmek istenen ve bölgeye yeni askeri birlikler konuşlandırmasını hedefleyen önergenin bölgesel barış ve istikrara katkı sağlamayacağını kaydediyor.
DANIŞIKLI DÖVÜŞ YORUMLARINA NEDEN OLDU
Strazburg’daki AKPM’de ele alınacak olan tasarıların oylanmasına günler kala, Azerbaycan’ın başkenti Bakü merkezli kaynaklardan bağımsız olarak durumu değerlendiren uluslararası analistler, tasarıyı gündeme getiren İngiliz Muhafazakâr Parti Milletvekili Robert Walter ile AKPM’nin yeni dönem başkanı Pedro Agramunt’e yöneltilen tarafgirlik eleştirilerine dikkat çekiyor.
İngiliz Milletvekili Walter’ın sadece Bakü yönetiminin görüşlerine yer verdiği bir raporla önergeyi hazırlayarak AKPM’ye sunduğu vurgulanırken, Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan yönetimini destekleyen Ankara’nın ise Walter’a geçen Mayıs ayında Türkiye vatandaşlığı vermesinin bir tesadüf olamayacağına dikkat çekiliyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bizzat Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı verdiği Robert Walter’ın Bakü yönetiminin çıkarlarını gözeten bir önergeyle gündeme gelmesi, tasarının “danışıklı dövüş” olduğu yorumlarına neden olurken, Walter’ın önümüzdeki dönemde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda müsteşar olarak görev alacağına yönelik iddialar, tarafgirlik eleştirisi getirilen tasarının oylanmasına günler kala Strazburg kulislerinde tartışma başlattı.
Basına yansıyan ifadeleriyle, Robert Walter’ın Türkiye vatandaşlığına geçerken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “özel ricasıyla” süreçte kolaylıklar sağlandığı ve Bodrum’da tahsis edilen konuta yerleşmesi sürecinde de “zorluklarla karşılaşmadığına” dikkat çekiliyor.
Tartışmalara neden olan tasarının 25 Ocak 2016’da kış dönemi oturumlarının başkanlığını devralacak olan İspanyol Parlamenter Pedro Agramunt’un döneminde AKPM gündemine getirilmesinin de tesadüf olmadığı kaydediliyor. İspanyol medyasında bugüne dek düşük bir profil sergileyen Pedro Agramunt’un AKPM raportörlüğü sürecinde Azerbaycan’daki siyasi tutukluların durumuna ilişkin hazırladığı raporlarda, Bakü yönetimi ve Aliyev rejimine ters düşecek ifadelerden özenle kaçınması, uluslararası İnsan Hakları örgütlerinin eleştirisine neden olmuş, Agramunt “Azerbaycan’daki rejime yakınlığı” sebebiyle eleştirilerin odağı haline gelmişti.
Haziran 2014’te Agramunt’u “sahtekârlıkla” eleştiren Azerbaycanlı İnsan Hakları savunucusu Leyla Yunus’un Bakü’de tutuklanarak cezaevine gönderildiğine dikkat çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) bu durumu kınamıştı.
Avrupa İstikrar Girişimi (European Stability Initiative) ise, “Azerbaycan’daki sistematik İnsan Hakları ihlallerini örtbas ettiği” gerekçesiyle, 2013 yılında Agramunt’a çağrıda bulunarak raportörlük görevinden istifa etmeye davet etmişti. 

Yorumlar kapatıldı.